Rusia își retrage armata de pe frontul din nordul Siriei, dar nu părăsește cele două baze militare pe care le are în țară

Data actualizării: Data publicării:
Sukhoi Su-35 la baza militara rusa Hmeimim profimedia-0473513987
Un avion de luptă Sukhoi Su-35 al forțelor aeriene ruse se pregătește să decoleze de la baza militară rusă din Hmeimim Foto: Profimedia

Rusia își retrage armata de pe liniile frontului din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiților (Lanțul muntos de coastă sirian, n.r.), dar nu își părăsește cele două baze principale din țară după căderea președintelui Bashar al-Assad, au declarat patru oficiali sirieni pentru Reuters. Înlăturarea lui Assad, care, împreună cu tatăl său, fostul președinte Hafez al-Assad, au forjat o alianță strânsă cu Moscova, a pus sub semnul întrebării viitorul bazelor Rusiei - baza aeriană Hmeimim din Latakia și baza navală Tartous.

Imaginile din satelit de vineri arată ceea ce păreau a fi cel puțin două avioane Antonov AN-124, printre cele mai mari avioane cargo din lume, la baza Hmeimim, cu cozile deschise, aparent pregătindu-se de încărcare. Cel puțin un avion cargo a zburat sâmbătă spre Libia, a declarat un oficial sirian din domeniul securității staționat în afara instalației.

Surse militare și de securitate siriene în contact cu rușii au declarat pentru Reuters că Moscova își retrage forțele de pe linia frontului și retrage unele echipamente grele și ofițeri sirieni de rang înalt.

Dar sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al situației, au declarat că Rusia nu își retrage cele două baze principale și că în prezent nu intenționează să facă acest lucru.

Unele echipamente sunt trimise înapoi la Moscova, la fel și ofițeri de rang foarte înalt din armata lui Assad, dar scopul în acest stadiu este de a se regrupa și de a se redisloca în funcție de evoluțiile de pe teren, a declarat pentru Reuters un ofițer de rang înalt din armata siriană în contact cu armata rusă.

Un oficial rebel de rang înalt, apropiat de noua administrație interimară, a declarat pentru Reuters că problema prezenței militare ruse în Siria și acordurile din trecut dintre guvernul Assad și Moscova nu sunt în discuție.

„Este o chestiune pentru discuțiile viitoare, iar poporul sirian va avea ultimul cuvânt”, a declarat oficialul, adăugând că Moscova a stabilit canale de comunicare.

„De asemenea, forțele noastre se află acum în imediata vecinătate a bazelor rusești din Latakia”, a adăugat el, fără a da detalii.

Kremlinul a declarat că Rusia poartă discuții cu noii conducători ai Siriei cu privire la aceste baze. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de a comenta informația Reuters.

O sursă rusă care a vorbit sub rezerva anonimatului a declarat că discuțiile cu noii conducători ai Siriei sunt în curs și că Rusia nu se retrage din bazele sale.

Reuters nu a fost în măsură să afle imediat cum vede liderul rebelilor sirieni Ahmad al-Sharaa - mai bine cunoscut sub numele de Abu Mohammed al-Golani - viitorul pe termen lung al bazelor rusești.

Președintele rus Vladimir Putin, a cărui intervenție din 2015 în războiul civil sirian a contribuit la susținerea lui Assad atunci când Occidentul cerea înlăturarea acestuia, i-a acordat azil lui Assad în Rusia după ce Moscova l-a ajutat să fugă duminică.

Bazele militare din Siria

Moscova a sprijinit Siria încă de la începutul Războiului Rece și i-a recunoscut independența în 1944, când Damascul a încercat să scape de dominația colonială franceză. Occidentul a considerat mult timp Siria drept un satelit sovietic.

Bazele din Siria fac parte integrantă din prezența militară globală a Rusiei: baza navală Tartous este singurul centru de reparații și realimentare al Rusiei din Marea Mediterană, iar Hmeimim este un punct de plecare important pentru activitățile militare și mercenare din Africa.

Rusia are, de asemenea, posturi de ascultare în Siria, care au fost gestionate împreună cu stațiile de semnalizare siriene, potrivit unor surse militare siriene și ale serviciilor de informații occidentale.

Instalația din Tartous datează din 1971 și, după ce Rusia a intervenit în războiul civil pentru a-l ajuta pe Assad, Moscova a primit în 2017 un contract de închiriere gratuit pe 49 de ani.

Yoruk Isik, un analist geopolitic stabilit în Istanbul care conduce Bosphorus Observer, a declarat că Rusia trimitea probabil avioane de marfă din Siria prin Caucaz și apoi la baza aeriană Al Khadim din Libia.

Pe autostrada care leagă baza aeriană Hmeimim de baza din Tartous, un convoi rusesc de vehicule de luptă ale infanteriei și vehicule logistice a putut fi văzut deplasându-se spre baza aeriană, a declarat un jurnalist Reuters.

Convoiul se oprise din cauza unei defecțiuni la unul dintre vehiculele sale, soldații stând lângă vehicule și lucrând pentru a repara problema.

„Fie că este vorba de ruși, iranieni sau de guvernul anterior care ne oprimă și ne refuză drepturile ... nu vrem nicio intervenție din partea Rusiei, Iranului sau a oricărei alte intervenții străine”, a declarat pentru Reuters Ali Halloum, care este din Latakia și locuiește în Jablah.

La Hmeimim, Reuters a văzut soldați ruși plimbându-se normal prin bază și avioane în hangare.

Imaginile prin satelit obținute la 9 decembrie de Planet Labs au arătat cel puțin trei nave ale flotei ruse din Marea Mediterană - două fregate cu rachete ghidate și un petrolier - ancorate la aproximativ 13 km nord-vest de Tartous.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reacția inedită a unui cuplu de italieni după ce au văzut prețurile din restaurantele din România: ”Ne-am...
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Cauza decesului lui Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk. Ce spun medicii legiști
Film Now
Richard Gere, adevărul despre rolul interpretat în „Pretty Woman”: „La început am spus că nu este pentru...
Adevarul
Mircea Diaconu și Partidul Comunist Român. A fost nevoit să joace în roluri de activist și proletar și făcut...
Newsweek
Care pensionari primesc încă o pensie până de Crăciun? Casa de Pensii anunță că a transferat banii
Digi FM
Andreea Marin, mesaj emoționant după ce fiica ei a fost admisă la facultate în SUA. Fanii vedetei au...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Sharon Stone, adevărul despre celebritate: „E foarte scump să fii faimos”. Actrița nu poate zbura cu linii...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...