Arabia Saudită va aboli biciuirea ca formă de pedeapsă aplicată pentru diverse infracțiuni. Potrivit unei directive a Curții Supreme, biciuirea va fi înlocuită de pedepse cu închisoarea sau aplicarea unor amenzi, informează BBC.
Documentul precizează că această decizie reprezintă o extindere a reformelor în domeniul drepturilor omului promovate de regele Salman și de fiul acestuia, prințul Mohammed bin Salman, care este conducătorul de facto al regatului.
Arabia Saudită a fost criticată în repetate rânduri pentru tratamentele aplicate disidenților. Cel mai răsunător caz din ultimii ani a fost uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. În 2019, regatul a executat un număr-record de persoane: 184, potrivit organizației Amnesty International.
Este una dintre țările în care drepturile omului sunt serios încălcate, unde libertatea de exprimare este limitată drastic, iar cei care îi critică pe conducători sunt arestați în mod arbitrar.
Ultima dată când a avut loc o biciuire în public în Arabia Saudită a fost în 2015, când bloggerul Raif Badawi a fost pedepsit pentru o presupusă infracțiune cibernetică și pentru că a insultat islamul. Inițial, a fost condamnat la 1.000 de lovituri de bici care să-i fie aplicate pe durata a 20 de săptămâni. Însă indignarea stârnită la nivel mondial de această pedeapsă, precum și unele informații potrivit cărora bărbatul ar fi fost aproape să moară au oprit aplicarea în continuare a sentinței.
În ciuda faptului că atunci când a fost numit prinț moștenitor, Mohammad bin Salman a promis că va îmbunătăți imaginea țării sale mai ales în privința drepturilor omului, o serie de arestări ale disidenților, inclusiv ale unor susținători ai drepturilor femeilor, au pus la îndoială intențiile sale.
Vineri dimineață, cel mai cunoscut susținător al drepturilor omului din Arabia Saudită a murit în închisoare după ce a suferit un atac cerebral, apropiații săi acuzând însă autoritățile că nu i-au permis o îngrijire medicală potrivită.
Redactor: Luana Păvălucă