"Putin şi Merkel au avut un schimb de opinii cu privire la livrările de gaz rusesc către statele membre UE. Ei au convenit să continue consultările în format trilateral", arată comunicatul.
Problema livrărilor de gaz rusesc către statele UE în iarna ce urmează a generat îngrijorări din cauza confictului din Ucraina, principala ţară de tranzit, şi a datoriei la gaze pe care Kievul o are faţă de Moscova. În trecut, conflictele pe tema gazelor dintre Ucraina şi Rusia au condus în mai multe rânduri la suspendarea aprovizionării cu gaz pe timpul iernii.
Pe de altă parte, statele est-europene au început să îşi suplimenteze stocurile de gaze naturale, pe fondul temerilor privind o eventuală întrerupere a livrărilor din Rusia pe timpul iernii, România fiind una din puţinele state din regiune care îşi poate asigura majoritatea necesarului de gaze din producţia internă.
Deşi gradul de dependenţă al ţărilor est-europene de importurile de gaze din Rusia variază de la stat la stat, per total, regiunea se bazează mai mult pe livrările Gazprom decât economiile din vestul Europei.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au subliniat, luni seara, "importanţa" continuării dialogului pe tema livrărilor de gaz rusesc către Europa, în cadrul unei convorbiri telefonice, relatează AFP.
Acest dialog s-a referit la "livrarea neîntreruptă de gaz rusesc către Europa prin teritoriul ucrainean", a afirmat Kremlinul într-un comunicat.
Putin şi Barroso au acordat, de asemenea, "o atenţie deosebită punerii în aplicare concrete a înţelegerii de amânare a intrării în vigoare a acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană până la 1 ianuarie 2016".
Această amânare, propusă vineri la încheierea reuniunii ministeriale tripartite cu Rusia şi Ucraina, va trebui să fie acceptată de statele membre UE dar generează o controversă în Ucraina.