După opt zile de negocieri, Iranul şi şase puteri mondiale, printre care SUA şi Rusia, au căzut de acord asupra condiţiilor unui important acord nuclear care va fi semnat pe 30 iunie. Iranul a acceptat să renunţe aproape în totalitate la programul său atomic. Va păstra o componentă infimă, cât să fie pe placul conservatorilor de la Teheran care consideră că Iranul are dreptul la un program nuclear civil. Iranul va produce electricitate în centrala sa nucleară, însă aceasta va fi operată cel mai probabil de Rusia. Tot Rusia se va ocupa probabil şi de scoaterea uraniului îmbogăţit din Iran. Însă Israelul, care nu a participat la negocieri, nu crede în bunele intenţii ale Teheranului. Asta în vreme ce piaţa petrolului a reacţionat la anunţul existenţei unui acord, dar apoi a realizat că embargoul la care este supus Iranul nu va fi ridicat prea curând. Iranul este o ţară foarte bogată în petrol, dar multe dintre instalaţiile sale petroliere au fost oprite după ce au intrat în vigoare embargourile.
Acord peste așteptări
A fost bucurie, joi noapte, pe străzile Teheranului. Iranienii afectaţi direct în ultimii ani de sancţiunile economice occidentale speră că acordul nuclear care va fi semnat pe 30 iunie le va aduce în sfârşit bunăstare. Condiţiile acordului, trasate în timpul negiocierilor de la Lausanne, sunt peste aşteptări. În următorii 15 ani, Iranul va scoate în afara ţării 98% din uraniul pe care l-a îmbogăţit deja. Cantitatea pe care va avea voie să o deţină va fi prea mică pentru realizarea unei bombe atomice. În acelaşi timp, centrala nucleară de la Arak nu va putea să producă plutoniu, iar complexul ştiinţific montan de la Fordo va putea fi folosit doar pentru cercetare. Şi, nu în ultimul rând, numărul centrifugelor de îmbogăţire a uraniului va fi redus de la 19.000 la doar 6.000, insuficiente pentru realizarea în timp scurt a materialului radioactiv necesar pentru o bombă. Toate aceste măsuri se vor adăuga celor luate deja.
„Iranul şi-a îndeplinit toate obligaţiile. Şi-a eliminat stocurile de materiale nucleare periculoase. Inspecţiile programului iranian sunt mai dese. Şi am continuat negocierile pentru a vedea dacă putem ajunge la un acord mai larg. Astăzi, după multe luni de negocieri dure, ne-am înţeles asupra condiţiilor acelui acord”, a declarat președintele Barack Obama.
O piață cu 80 de milioane de potențiali cumpărători
Şi, după semnarea acordului, Statele Unite şi Uniunea Europeană vor ridica sancţiunile economice la care este supus Iranul. Renunţarea la embargoul petrolier ar putea influenţa cel mai mult pieţele internaţionale. După anunţul că s-a ajuns la o înţelegere asupra programului nuclear, preţul petrolului Brent a intrat sub 55 de dolari pe baril şi cel Crude sub 50 de dolari. Însă cu trecerea orelor, ambele sortimente au revenit peste aceste praguri.
Deşi Iranul este pe locul patru în lume la rezervele de petrol şi are stocuri de 20 de milioane de barili care aşteaptă ridicarea embargoului, va mai trece o perioadă până când va putea să revină din nou pe piaţa internaţională. Cel puţin şase luni, cred unii analişti. Sancţiunile au atrofiat industria petrolieră iraniană, care are nevoie de investiţii pentru a lucra din nou la ritmul de dinaintea embargoului.
Iranul speră să atragă investitori occidentali în toate sectoarele economiei sale. Iar companiile americane şi europene abia aşteaptă ridicarea sancţiunilor. Iranul are 80 de milioane de locuitori dornici să îşi cumpere maşini şi electronice occidentale la care au avut acces în ultimii ani doar pe piaţa neagră. Însă, până la semnarea acordului nuclear la 30 iunie, mai sunt hopuri de trecut. Iranul va trebui să demonstreze că se ţine de cuvânt, iar Israelul va continua să pună presiuni pe ţările occidentale.
„Această înţelegere e un pas într-o direcţie foarte, foarte periculoasă. Lasă Iranul cu o vastă infrastructură nucleară”, a declarat Mark Regev, purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian.
După vizita premierului israelian Benjamin Netanyahu la Washington, congresmenii americani din Partidul Republican au fost foarte vocali împotriva Iranului. Preşedintele Barack Obama i-a avertizat în discursul său că, dacă vor bloca semnarea acordului nuclear, America va fi învinovăţită de comunitatea internaţională pentru eşuarea negocierilor.
Citiți și: