Premierul israelian a declarat că nu va accepta acest acord, pentru că documentul i-ar permite Iranului să îşi producă arme nucleare. Mai mult, Benjamin Netanyahu subliniază că orice înţelegere suplimentară trebuie să includă o prevedere potrivit căreia Teheranul recunoaşte dreptul Israelului la existenţă.
„Unii spun că singura alternativă la acest acord prost este războiul. Nu este adevărat. Este o a treia alternativă, menţinerea poziţiei, creşterea presiunii asupra Iranului până se ajunge la un acord bun”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.
Acordul-cadru prevede, pentru 15 ani, o reducere cu 98% a stocurilor de uraniu îmbogăţit, material din care pot fi făcute bombe nucleare.
De asemenea, va fi redus cu o treime numărul centrifugelor folosite pentru îmbogăţirea uraniului. Asta înseamnă că Iranul ar urma să aibă nevoie, teoretic, de mult mai mult timp ca să obţină destul material pentru o bombă atomică. Adică de la trei luni, cât este în prezent, până la un an, timp în care comunitatea internaţională ar avea timp să descopere o asemenea eventuală încălcare a tratatului.
„Noua cooperare cu lumea, atât în sfera nucleară, cât şi în alte domenii, va deschide o nouă pagină chiar din prima zi a acordului final”, a spus Hassan Rohani, președintele Iranului.
Un acord final ar putea fi semnat la 30 iunie, potrivit analiştilor politici.
„Dacă Iranul încearcă să ne păcălească, lumea va şti. Dacă vedem ceva suspect, o să inspectăm. Eforturile precedente ale Iranului de a-şi militariza programul nuclear vor fi analizate. Pe baza acestei înţelegeri, Iranul va fi supus mai multor inspecţii decât orice altă ţară din lume”, a declarat președintele american Barack Obama.
Comunitatea internaţională se angajează că va ridica sancţiunile impuse Teheranului cu privire la economie, finanţe şi comerţ. Oficialii iranieni promit că îşi vor respecta partea lor de înţelegere, dar doresc acelaşi lucru şi din partea partenerilor.
Citiți și: