Capitala Belgiei pare un oraş fantomă. Metrourile din Bruxelles nu circulă, evenimentele publice au fost anulate, iar şcolile sunt închise. Sute de poliţişti şi militari, cu armele la vedere, patrulează atât în centru, în jurul obiectivelor turistice, cât şi în cartierele mărginaşe. Pe de altă parte, oamenii au preferat să stea în casă în marea lor majoritate. Marile lanţuri de magazine sunt singurele care îşi continuă activitatea, dar într-un ritm mult mai scăzut şi cu o pază mult întărită.
„Da, la intrare se fac multe controale, mai ales la genţi, ceea ce e normal.
Controlează genţile, ceea ce e logic, e normal”, spun oamenii.
Baptiste Van Outryve, purtător de cuvânt al Carrefour: S-au luat unele măsuri. Am întărit paza în magazine, care oricum exista şi înainte. Apoi, există alte măsuri care sunt mai puţin vizibile, dar care sunt tot atât de importante.
Mai mulţi angajatori şi-au suspendat activitatea de teama producerii unui atentat, pe când alţii şi-au sfătuit angajaţii să muncească de acasă dacă pot. Mulţi români, care trăiesc în Bruxelles, se află în această situaţie.
Daniela Ioanin, director hotel Bruxelles: O situaţie stresantă. Tuturor le este teamă să iasă din casă. Eu de exemplu pot lucra de acasă, de mâine nu o să mai merg la serviciu. O să lucrez săptămâna aceasta de acasă.
Semn că situaţia este extrem de tensionată, numărul turiştilor care îşi făcuseră rezervări pentru a vizita capitala Belgiei a scăzut brusc.
Daniela Ioanin, director hotel Bruxelles: Astăzi am primit cele mai multe anulări (de rezervări, n.red.), nu numai din Europa, ci şi din America. Le este frică să vină la Bruxelles. Trebuie să le anulăm pentru că sunt factori externi, care nu depind de noi. Şi e păcat pentru că toată lumea are de suferit. Mă uitam şi în mijloacele de transport în comun. La orele de vârf, la care tramvaiele sunt pline, acum erau 2-3 oameni sau erau goale. Cred că orice sector are de suferit.
Autorităţile locale i-au sfătuit pe oameni să nu organizeze în acestă perioadă manifestări publice.