Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri, în discursul de sfârşit de an, că reunificarea completă a Chinei cu Taiwanul este o aspiraţie împărtăşită de oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan, relatează agenţiile Xinhua şi EFE.
Xi a trecut în revistă unele dintre cele mai importante evenimente ale anului în China, inclusiv evenimentele, prezidate de el, pentru aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez: „Am fost la Tiananmen după o călătorie istorică agitată”, a declarat Xi, care a promis eforturi pentru a-i face pe comuniştii chinezi „să ţină pasul cu vremurile”, informează EFE, preluată de Agerpres.
După un an în care controlul Beijingului asupra fostei colonii britanice Hong Kong a fost întărit, Xi a dat asigurări că „patria mamă a fost întotdeauna preocupată de prosperitatea Hong Kong-ului şi Macao”, unde, „datorită eforturilor”, sistemul „o ţară, două sisteme” poate „fi stabil”.
Preşedintele chinez, care s-a descris în discurs ca „provenind din mediul rural” şi având „experienţa sărăciei”, a amintit realizările declarate ale campaniei împotriva sărăciei extreme în China, deşi a dat asigurări că „mai este încă un drum lung de parcurs”.
Xi s-a referit, de asemenea, la armată şi la poliţie şi la activitatea lor de salvare a oamenilor în caz de dezastre, în special la inundaţiile din vara acestui an din provincia Henan din centrul Chinei, care s-au soldat cu peste 300 de morţi.
Preşedintele chinez, care nu a părăsit ţara de aproape doi ani, a precizat că în timpul întâlnirilor sale prin videoconferinţă cu liderii străini a primit laude pentru contribuţia Chinei la lupta împotriva pandemiei, menţionând că ţara a furnizat 2 miliarde de doze de vaccinuri către peste 120 de ţări şi organizaţii internaţionale.
Xi Jinping se confruntă cu un an 2022 plin de provocări, printre care se numără gestionarea recesiunii economice a Chinei şi găzduirea în toamnă acel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care ar putea începe un al treilea mandat la putere, lucru nemaiîntâlnit în ultimele decenii pentru predecesorii săi.
Situaţia complicată a Taiwanului este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea opozanţilor comunişti pe insula Taiwan.
În prezent, China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei. De asemenea, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.
Editor : M.L.