Coreea de Nord beneficiază de pe urma faptului că trupele sale luptă alături de Rusia împotriva Ucrainei, dobândind experiență care face Phenianul „mai capabil să ducă război împotriva vecinilor săi”, a avertizat un înalt oficial american, citat de The Guardian.
Rusia a consolidat legăturile diplomatice și militare cu Coreea de Nord, de la invazia completă a Ucrainei de către Moscova în februarie 2022. Peste 12.000 de soldați nord-coreeni se află în Rusia și, luna trecută, au început să lupte împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, a declarat Dorothy Camille Shea, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, Consiliului de Securitate al ONU.
Coreea de Nord „beneficiază în mod semnificativ de pe urma primirii de echipamente, tehnologie și experiență militară rusească, făcând-o mai capabilă să ducă război împotriva vecinilor săi”, a declarat Shea în consiliul format din 15 membri, care s-a întrunit pentru ceea ce Phenianul a spus că este un test cu o rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară, luni.
„La rândul său, Coreea de Nord va fi probabil nerăbdătoare să folosească aceste îmbunătățiri pentru a promova vânzările de arme și contractele de pregătire militară la nivel global”, a adăugat ea.
Ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song, a justificat testul de rachetă de luni ca parte a unui plan de îmbunătățire a capacităților de apărare ale țării. El a acuzat SUA de standarde duble.
„Când numărul morților civili a depășit 45.000 în Gaza, Statele Unite au catalogat atrocitatea nefastă a uciderilor în masă a Israelului ca drept la autoapărare… Între timp, este contestată exercitarea legitimă a dreptului la autoapărare al RPDC”, a spus Kim pentru Consiliul de Securitate.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a repetat acuzația de lungă durată a Moscovei că SUA, Coreea de Sud și Japonia provoacă Coreea de Nord prin exerciții militare. El a respins, de asemenea, ca „în totalitate neîntemeiată” o afirmație a SUA potrivit căreia Rusia intenționează să împărtășească tehnologie satelitară și spațială cu Phenianul.
Ambasadorul Coreei de Sud la ONU, Joonkook Hwang, a declarat consiliului că soldații Coreei de Nord erau „în esență sclavi ai lui Kim Jong-un, spălați pe creier pentru a-și sacrifica viețile pe câmpuri de luptă îndepărtate pentru a strânge bani pentru regimul său și a asigura tehnologie militară avansată din Rusia”.
Coreea de Nord se află sub sancțiuni ONU din 2006, iar măsurile au fost consolidate constant de-a lungul anilor, cu scopul de a opri dezvoltarea de către Phenian a armelor nucleare și a rachetelor balistice. Rusia are drept de veto asupra organismului format din 15 membri, așa că este puțin probabilă orice altă acțiune a consiliului.
Editor : Ș.R.