Kremlinul a declarat joi că „urmăreşte foarte îndeaproape retorica dramatică" a preşedintelui ales american Donald Trump, care a evocat anexarea Groenlandei, teritoriu danez situat în Arctica, unde Rusia este un actor major.
„Arctica este o zonă a intereselor noastre naţionale, suntem prezenţi acolo şi vom continua să fim. Dorim să menţinem pacea şi stabilitatea în această regiune şi suntem pregătiţi să interacţionăm cu toate părţile pentru aceasta", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Urmărim foarte îndeaproape evoluţia destul de dramatică a situaţiei care, slavă Domnului, este încă la nivel de declaraţii", a adăugat Peskov.
Rivalităţile în regiunea arctică sunt în creştere din cauza importanţei sale strategice şi a presupuselor sale resurse minerale.
Într-o conferinţă de presă de marţi, Donald Trump a refuzat să excludă recurgerea la forţă pentru anexarea acestui teritoriu autonom al Danemarcei. El declarase deja că controlul Groenlandei este „o necesitate absolută" pentru „securitatea naţională şi libertatea în întreaga lume".
Aceste declaraţii au suscitat un val de condamnări din partea capitalelor europene, care au cerut respectarea suveranităţii Danemarcei asupra acestui teritoriu, în timp ce Marea Britanie a refuzat să „condamne afirmaţiile celui mai apropiat aliat" al său.
Ca reacţie la comentariile europene, Dmitri Peskov a încercat să facă o paralelă forţată cu cele patru regiuni ucrainene anexate în septembrie 2022 de Moscova în urma războiului declanşat la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei, pretinzând că Moscova a organizat referendumuri în teritoriile respective - Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud), care între altele se află sub controlul armatei ruse. Aceste simulacre de referendumuri nu au fost recunoscute nici măcar de marea majoritate a aliaţilor Moscovei.
„Dacă vorbim despre necesitatea de a ţine cont de părerea oamenilor, poate că trebuie să ne amintim şi de cea a locuitorilor celor patru noi regiuni ale Federaţiei Ruse. Şi de a manifesta acelaşi respect pentru dorinţa populaţiei Groenlandei", a spus Peskov, citat de AFP.
Potențiala întâlnire Putin-Trump
În acelaşi timp, Kremlinul a negat joi contactele cu echipa preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, şi a cerut să se aştepte învestirea acestuia la 20 ianuarie pentru a discuta despre viitoarele discuţii şi întâlniri, potrivit EFE.
„Nu, nu au fost solicitări. Dar, din motive evidente, ar fi cu siguranţă mai convenabil să aşteptăm ca el să preia funcţia", a declarat Peskov în prima sa conferinţă de presă din 2025.
El a adăugat că, „dacă, după preluarea mandatului, se va menţine voinţa politică pentru reluarea contactelor, atunci, desigur, preşedintele Vladimir Putin nu va face altceva decât să o salute". Vladimir Putin „şi-a exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea pentru dialog şi necesitatea unui astfel de dialog", a adăugat acesta.
Recent, Trump însuşi a considerat inoportună o întâlnire cu Putin înainte de inaugurarea sa, fapt pe care a spus că îl regretă, argumentând că în fiecare zi mulţi tineri mor în războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, Donald Trump şi-a exprimat convingerea că se va putea întâlni cu preşedintele rus în primele luni ale mandatului său pentru a ajunge la o soluţionare a conflictului.
La sfârşitul lunii decembrie, Trump a afirmat că Putin i-a cerut să se întâlnească cu el cât mai curând posibil, după ce liderul rus şi-a exprimat această dorinţă în timpul conferinţei sale de presă anuale.
La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat dorinţa de a purta negocieri cu Trump cât mai curând posibil pentru a discuta despre garanţii de securitate pentru ţara sa, după care s-ar întâlni cu Putin pentru a pune capăt războiului, de la declanşarea căruia de către Rusia se vor împlini trei ani în februarie.
Editor : A.R.