Coreea de Nord afirmă despre racheta sa lansată luni că este dotată cu un focos hipersonic, care „va descuraja în mod fiabil orice rival din regiunea Pacificului”. Kim Jong Un spune că va folosi „orice mijloace” pentru a-și apăra „interesele legitime”.
Lansarea de luni - prima efectuată de Pyongyang în ultimele două luni - a avut loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken se afla la Seul pentru discuții cu unii dintre principalii lideri ai Coreei de Sud.
Armele hipersonice sunt mai greu de urmărit și de doborât, deoarece sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului.
Coreea de Nord susține că racheta sa a zburat de 12 ori mai repede decât viteza sunetului, pe o distanță de aproximativ 1.500 km.
Armata Coreei de Sud a declarat anterior că racheta a zburat 1.100 km înainte de a cădea în mare, adăugând că „condamnă ferm” acest „act clar de provocare”.
Coreea de Nord a mai testat anterior rachete hipersonice. Imaginile publicate de KCNA au arătat că racheta lansată luni seamănă cu una lansată în aprilie anul trecut.
Ce spune Coreea de Nord despre racheta sa
Însă Pyongyang susține că noua sa rachetă hipersonică dispune de un nou „sistem de control al zborului și de ghidare” și de un nou motor fabricat din fibră de carbon.
Liderul țării, Kim Jong Un, a declarat că lansarea de luni „a arătat în mod clar rivalilor ce facem și că suntem pe deplin pregătiți să folosim chiar orice mijloace pentru a ne apăra interesele legitime”, a declarat marți agenția de presă de stat KCNA.
Ankit Panda, specialist în arme nucleare la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că lansarea unei noi arme este „nesurprinzătoare”.
„Știm de mai mulți ani că Coreea de Nord lucrează cu materiale compozite pentru utilizarea în rachete. Folosirea acestor materiale are scopul de a îmbunătăți în general performanța și fiabilitatea încărcăturii utile... Materiale mai bune pot crește șansele ca acestea să reziste până la țintă”, a declarat el pentru BBC.
Deși armele hipersonice există de zeci de ani, în ultimii ani au fost dezvoltate noi rachete care sunt mult mai agile, pot reintra mult mai repede în atmosferă și pot efectua manevre evazive, potrivit Centrului pentru controlul armelor și neproliferare.
Rachetele hiperspațiale pot fi detectate de senzorii spațiali. Diverse rapoarte sugerează că există tehnologii care pot intercepta rachetele hipersonice în ciuda traiectoriilor lor imprevizibile. Acestea sunt cel mai probabil să fie desfășurate în faza finală a zborului lor, când ar zbura la o viteză mai mică după un zbor lung prin atmosferă.
SUA au condamnat testul
Luni, în timp ce se afla la Seul, Blinken a declarat că SUA consideră că Rusia intenționează să împărtășească Coreei de Nord tehnologie avansată în domeniul spațiului și al sateliților.
El a adăugat că Moscova „ar putea fi aproape de a reveni” asupra angajamentului său de zeci de ani de a denucleariza peninsula coreeană prin recunoașterea Pyongyangului ca putere nucleară.
În timpul vizitei sale, secretarul de stat american s-a întâlnit cu președintele interimar al Coreei de Sud, Choi Sang-mok, unde a descris alianța dintre Washington și Seul drept „piatra de temelie a păcii și stabilității în peninsula coreeană”.
Armata Coreei de Sud a declarat că a consolidat supravegherea pentru viitoarele lansări de rachete ale Nordului și că „împărtășește îndeaproape informații” privind lansarea cu SUA și Japonia.
Lansarea a avut loc pe fondul haosului politic din Coreea de Sud, care a afectat țara timp de câteva săptămâni, după încercarea de scurtă durată a președintelui suspendat Yoon Suk Yeol de a instaura legea marțială în decembrie.
Editor : B.P.