Criza de oxigen a planetei se adânceşte. Lăsate să ardă de aproape două luni, incendiile din Brazilia s-au întins în pădurea amazoniană din țările vecine. Un milion de hectare s-au făcut scrum în Bolivia, iar Columbia a cerut ajutor internațional.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Imaginile de mai sus sunt surprinse în urmă cu câteva zile. Între timp, s-a dublat suprafața mistuită de flăcări. Sunt imagini ale dezastrului pe care îl face focul în pădurile amazoniene din Bolivia, unde peste un milion de hectare au ars până acum. Mii de oameni sunt evacuați din calea incendiilor cărora pompierii și soldaţii nu le mai fac față. Localnicii sunt urcați în grabă în autobuze și duși în centre speciale. Unii refuză să plece însă.
„Trebuie să rămână cineva să păzească în cazul în care vine focul”, explică un localnic.
Aproape două mii de familii dintr-un trib din Bolivia şi-au pierdut locuinţele în incendii, iar cei care mai au încă locuinţa intactă nu mai au cu ce trăi.
„Acum, pe câmp, chiar și animalele și păsările au ars”, spune Elugio Cesare, membru al unui trib indigen.
Incendiile din Bolivia se îndreaptă ameninţător spre o zonă locuită de un milion și jumătate de indigeni.
Iar peste graniță, în Brazilia, de unde a pornit dezastrul ecologic, în fiecare zi izbucnesc flăcări în alt loc. Disperaţi, localnicii pier în lupta cu focul.
„Un vecin are 100 de vite și a rămas fără iarbă. Aproape toată familia i-a murit, încercând să stingă focul”, spune Claudio Nunes, fermier.
Catastrofa de pe Amazon îi sperie teribil pe savanţi.
„Dacă dispare mai mult de 20% din Amazon, poate interveni procesul de savanizare. Asta creează un efect în lanț și va accelera procesul distrugerii Amazonului, ceea ce va fi o tragedie pentru toată lumea”, spune Osvaldo Stela, cercetător de mediu.
Citiți și: Ard principalele surse de oxigen ale Planetei. Specialiști: Ele vor elibera carbon și efectele ar putea fi devastatoare
Situația din Amazonia îl îngrijorează şi pe Papa Francisc, care militează cu îndârjire pentru protecţia mediului.
„Să ne rugăm pentru ca toată lumea să se implice cât mai curând. Acest plămân al pădurilor este vital pentru planeta noastră”, a spus Papa Francisc, care s-a născut pe continentul sud-american, atât de greu încercat zilele acestea.
Editor web: Luana Păvălucă