Șapte mari companii, printre care Amazon, Tesla și Meta, sunt acuzate că subminează democrația, într-un raport al sindicatelor

Data publicării:
Szczecin,poland-april,2020:tesla,Electric,Truck,Driving,Along,The,Road,Next,To
Camion electric Tesla în fața unui sediu al Amazon. Foto: Shutterstock

Șapte mari companii sunt acuzate într-un raport publicat de Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) că subminează democrația, finanțează criza climatică și încalcă în mod regulat drepturile muncitorilor. Este vorba despre Amazon, Tesla, Meta, Exxon Mobile, Blackstone, Vanguard și Glencore, potrivit The Guardian.

Conforma raportului ITUC, aceste companii subminează democrația în întreaga lume prin susținerea financiară a mișcărilor politice de extremă dreapta, finanțează și exacerbează criza climatică și încalcă drepturilor sindicale și drepturile omului.

Diviziile de lobby ale acestor companii încearcă să modeleze politica globală la Summitul Națiunilor Unite privind viitorul, care are loc la New York pe 22 și 23 septembrie.

În ceea ce privește Amazon, raportul notează că dimensiunea și rolul companiei ca al cincilea cel mai mare angajator din lume și cel mai mare retailer online și funizor de servicii de cloud computing, a avut un impact profund asupra industriilor și comunităților în care operează.

„Compania a devenit cunoscută pentru distrugerea sindicatelor și salariile mici pe mai multe continente, monopolul în comerțul electronic, emisiile de carbon masive prin centrele sale de date AWS, evaziunea fiscală a întreprinderilor și lobby-ul la nivel național și internațional”, se arată în raport.

Raportul citează, printre altele, ratele ridicate de accidentare ale lucrătorilor Amazon în SUA, contestarea de către companie a constituționalității Comisie Nașioanle Naționale pentru Relații de Muncă (NLRB), eforturile sale din Canada de a anula legislația muncii, interzicerea lobbyiștilor Amazon din Parlamentul European pentru refuzul de a participa la audieri privind încălcarea drepturilor lucrătorilor și refuzul de a negocia cu sindicatele din Germania. Amazon a finanțat, de asemenea, eforturile grupurilor politice de extremă dreapta de a submina drepturile femeilor și legislația antitrust, iar site-ul său de vânzare cu amănuntul a fost utilizat de grupări extremiste pentru a strânge bani și a vinde produse.

În ceea ce privește Tesla, raportul menționează opoziția anti-sindicală a companiei în SUA, Germania și Suedia; încălcări ale drepturilor omului în cadrul lanțurilor sale de aprovizionare; și opoziția personală a lui Elon Musk față de sindicate și democrație, provocări la adresa NLRB în SUA și sprijinul său pentru liderii politici Donald Trump, Javier Milei în Argentina și Narendra Modi în India.

Raportul citează Meta, cea mai mare companie de social media din lume, sub umbrela căreia funcționează Facebook, Instagram și Whatsapp, pentru rolul său larg în permiterea și facilitarea propagandei și a mișcărilor de extremă dreaptă să utilizeze platformele sale pentru a crește numărul de membri și a obține sprijin în SUA și în străinătate. De asemenea, a citat represaliile din partea companiei pentru măsurile de reglementare din Canada și eforturile costisitoare de lobby împotriva legilor de reglementare a confidențialității datelor.

Glencore, cea mai mare companie minieră din lume după venituri, a fost inclusă în raport pentru rolul său în finanțarea campaniilor la nivel global împotriva comunităților indigene și a activiștilor.

Blackstone, firma de capital privat condusă de Stephen Schwarzman, un susținător miliardar al lui Donald Trump, a fost citată în raport pentru rolul său în finanțarea mișcărilor politice de extremă dreapta, investițiile în proiecte privind combustibilii fosili și defrișările din Amazon.

„Rețeaua Blackstone a cheltuit zeci de milioane de dolari susținând politicieni și forțe politice care promit să prevină sau să elimine reglementările care i-ar putea trage la răspundere”, se arată în raport.

Grupul Vanguard a fost inclus în raport din cauza rolului său în finanțarea unora dintre cele mai antidemocratice corporații din lume. ExxonMobil a fost citată pentru finanțarea cercetării științifice anti-climat și pentru lobby-ul agresiv împotriva reglementărilor de mediu.

Chiar și în „democrațiile robuste”, cererile lucrătorilor „sunt copleșite de operațiunile de lobby ale corporațiilor, fie în elaborarea politicilor, fie în alegerile propriu-zise”, a declarat Todd Brogan, director de campanii și organizare în cadrul ITUC.

„Este vorba despre putere, cine o are și cine stabilește agenda. În calitate de sindicaliști, știm că, dacă nu suntem organizați, patronul stabilește ordinea de zi la locul de muncă și, în calitate de cetățeni ai țărilor noastre, știm că, dacă nu suntem organizați și nu cerem guverne receptive care să răspundă cu adevărat nevoilor oamenilor, puterea corporativă va stabili ordinea de zi”.

„Ele joacă pe termen lung și este un joc care constă în îndepărtarea puterii de la democrație la toate nivelurile, într-unul în care nu sunt preocupate de efectele asupra lucrătorilor - sunt preocupate de maximizarea influenței lor, a puterii lor și a profitului lor”, a adăugat Brogan. „Acum este momentul pentru strategii internaționale și multisectoriale, deoarece acestea sunt, în multe cazuri, corporații multinaționale care sunt mai puternice decât statele și nu au niciun fel de responsabilitate democratică, cu excepția lucrătorilor organizați.”

ITUC include afiliați ai grupurilor sindicale din 169 de națiuni și teritorii din întreaga lume, reprezentând 191 de milioane de lucrători, inclusiv membrii de sindicat din România.

Având în vedere că 4 miliarde de oameni din întreaga lume urmează să participe la alegeri în 2024, federația face presiuni pentru ca un tratat internațional obligatoriu, la care lucrează Grupul de lucru interguvernamental deschis, să responsabilizeze corporațiile transnaționale în temeiul legislației internaționale privind drepturile omului.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Povestea pisicii care și-a înscenat propria moarte și s-a întors acasă după 6 ani
Digi FM
Val de reacții după ce Adriana Iliescu și fiica ei au fost fotografiate pe stradă: „Eliza i-a prelungit...
Pro FM
Apariția serii. Noncoformista Madonna, într-un body, acoperită cu un voal negru din dantelă, cu o coroană pe...
Film Now
Scott Cohen, actorul din „Gilmore Girls”, despre accidentul în care a fost implicat cu soția lui: „Am crezut...
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
Ajutor la pensie: Când se alimentează cardul de energie pentru iarnă? Ce spune Ministerul de Finanțe
Digi FM
Imagini de la nunta canotorilor Maria și Florin Lehaci. Campioana olimpică a arătat ca o prințesă, într-o...
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Eric Roberts, critic la adresa Juliei Roberts și a interpretării care i-a adus prima șansă la Oscar: "Nu...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...