În Coreea de Nord, un bărbat prins că asculta K-pop a fost condamnat la moarte și executat public

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un si copii
Kim Jong-un și copii nord coreeni asistă la un spectacol din cadrul festivalului primăverii FOTO: Profimedia Images

Un nord-coreean în vârstă de 22 de ani a fost executat public pentru că a vizionat și a distribuit filme și muzică din Coreea de Sud, incident care subliniază încercările disperate ale Phenianului de a opri fluxul de informații și cultură din exteriorul țării.

Cazul, prezentat în detaliu în Raportul pe 2024 privind drepturile omului din Coreea de Nord, publicat joi de ministerul pentru unificare din Coreea de Sud, a fost povestit de 649 de dezertori nord-coreeni care au obținut informații fiind în țară sau de la apropiații rămași în țară, potrivit The Guardian.

Potrivit mărturiilor, tânărul din provincia Hwanghae de Sud a fost executat public în 2022 pentru că a ascultat 70 de melodii sud-coreene, a vizionat trei filme și le-a distribuit altor persoane, încălcând o lege nord-coreeană adoptată în 2020 care interzice „ideologia și cultură reacționară”.

Raportul detaliază eforturile masive ale autorităților nord-coreene de a controla fluxul de informații din exterior, vizând în special tinerii.

Alte cazuri de represiune includ pedepse pentru practici „reacţionare”, cum ar fi miresele care poartă rochii albe, mirii care își ridică în brațe miresele, persoanele care poartă ochelari de soare sau consumul de alcool din pahare de vin – toate acestea fiind considerate obiceiuri sud-coreene.

De asemenea, telefoanele mobile sunt inspectate frecvent, sunt verificate numerele din contacte, expresii și termeni din mesaje percepuți ca fiind de influență sud-coreeană. În timp ce în ambele Corei se vorbește aceeași limbă, diferențe subtile în limbaj au apărut de la diviziunea de după războiul din 1950–1953.

Interzicerea muzicii K-pop face parte dintr-o campanie de „protejare” a nord-coreenilor de influența „malignă” a culturii occidentale. Aceste măsuri au fost introduse treptat de fostul lider, Kim Jong-il, dar au fost intensificate de fiul său, Kim Jong-un.

În 2022, Radio Free Asia, organism media finanțat de guvernul Statelor Unite, a declarat că regimul condamnă, de asemenea, moda și coafurile „capitaliste”, precum blugii skinny și tricourile imprimate cu cuvinte străine, dar și părul vopsit sau lung.

Dar în ciuda măsurilor extrem de dure, influența culturii sud-coreene pare de neoprit, potrivit mărturiei unui nord-coreean care a reușit să fugă recent din țară.

„Viteza cu care cultura sud-coreenă influențează Coreea de Nord este foarte rapidă. Tinerii urmăresc și copiază tot ce vine din sud și iubesc cu adevărat orice este sud-coreean”, a spus într-o conferință de presă din Seul o tânără de 20 de ani, care a fugit recent din Coreea de Nord.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a trimis peste graniță mii de baloane cu deșeuri, ca un gest de răzbunare pentru baloanele trimise din Sud cu pliante anti-Phenian, dolari și stick-uri USB încărcate cu muzică K-pop și telenovele sud-coreene.

„După ce au vizionat filme din sud, mulți tineri se întreabă: De ce trebuie să trăim așa?… M-am gândit că prefer să mor decât să trăiesc în Coreea de Nord”, a spus tânăra de 20 de ani la conferința de presă.

Tânăra, care a evadat din Coreea de Nord cu o barcă în octombrie anul trecut, a spus și ce cred oamenii de rând despre regim. „Desigur, nu putem spune în public nimic rău despre Kim Jong-un, dar între prieteni apropiați și în familie rostim acele cuvinte”, a spus ea.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai veche destinație de vacanță din Europa e ruptă din Rai. Nu are egal în lume, te cucerește pe loc
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cine îl poate convinge pe Joe Biden să se retragă din cursa pentru prezidențiale?
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jennifer Grey, dezvăluiri despre relația cu Johnny Depp: ”N-am mai văzut un bărbat ca el!”
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...