Germania va trimite Ucrainei rachete aer-aer AIM-9L Sidewinder. Ce mai cuprinde ultimul pachet de ajutoare militare

Data publicării:
Avion F-16
pachetul de ajutor militar pentru Ucraina este extrem de divers. Foto: Profimedia

Germania își intensifică sprijinul pentru Ucraina prin trimiterea unui nou pachet semnificativ de ajutor militar. Acesta include rachete aer-aer AIM-9L Sidewinder, 4.361 de drone ( 4.000 de drone de atac și 361 de UAV-uri de recunoaștere) și alte echipamente critice.

AIM-9L Sidewinder, o rachetă avansată dezvoltată în Statele Unite, a devenit una dintre cele mai utilizate rachete aer-aer din lume. De la introducerea sa în 1977, aceasta a suferit numeroase actualizări, AIM-9L fiind una dintre cele mai recente și eficiente versiuni. Racheta poate ataca ținte la o distanță de până la 18 km, iar sistemul său de ghidare în infraroșu [IR] o face eficientă în orice condiții meteorologice, chiar și împotriva țintelor care se deplasează rapid și sunt foarte manevrabile, explică site-ul de profil Bulgarian Military.

O caracteristică remarcabilă a AIM-9L este capacitatea sa de „blocare după lansare” [LOAL]. Aceasta înseamnă că piloții pot lansa racheta înainte de a se fixa pe o țintă, oferindu-le un avantaj major în situații de luptă dinamice.

Această caracteristică oferă flexibilitate, permițând pilotului să lanseze mai întâi racheta și apoi să atace ținta chiar și atunci când aceasta este în mișcare sau este ascunsă de teren. De asemenea, face racheta mai puțin vulnerabilă la contramăsuri precum bruiajul, care sunt din ce în ce mai utilizate în războaiele moderne.

Senzorul infraroșu avansat al rachetei AIM-9L îi permite să urmărească și să atace eficient chiar și cele mai agile avioane de luptă, iar capacitatea sa de mare viteză [Mach 2,5] îi permite să se apropie rapid de avioanele inamice. Focosul rachetei este o încărcătură explozivă puternică de 9 kg care poate fi detonată la contact sau de la distanță, ceea ce o face foarte eficientă împotriva unei game largi de ținte aeriene, inclusiv avioane de luptă și bombardiere.

Pentru Ucraina, AIM-9L ar putea spori semnificativ capacitățile defensive ale forțelor sale aeriene. Cu noile avioane de luptă F-16 pregătite să se alăture rândurilor lor, piloții ucraineni vor obține un avantaj strategic în lupta aeriană.

Ce mai cuprinde pachetul de ajutor pentru Ucraina

Noul pachet de arme al Germaniei pentru Ucraina nu se limitează la rachete. Acesta include o varietate de sisteme concepute pentru a spori capacitățile generale de apărare ale Ucrainei. Pe lângă rachetele AIM-9L, pachetul conține, de asemenea, 8 tancuri Leopard 1A5, 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder [IFV] și alte sisteme precum sistemele de apărare aeriană IRIS-T SLM și IRIS-T SLS.

Alături de acestea, Germania s-a angajat, de asemenea, să livreze rachete ghidate Sea Sparrow, 24.000 de proiectile pentru artilerie și 30 de drone de recunoaștere, inclusiv modelul Vector extrem de capabil. Lista completă de echipamente militare, dintre care unele deja au fost trimise în ultimele săptămâni apare pe site-ul guvernului de la Berlin. 

Citește și

Noi imagini cu soldații din Coreea de Nord trimiși lui Putin să lupte în Ucraina. Nord-coreenii primesc uniforme rusești

Cinci țări NATO își unesc eforturile pentru dezvoltarea unei rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune. „Vorbim de mii de kilometri”

Mici și letale: dronele care vânează civili în Herson. „Sunt mult mai rele decât artileria. Apar brusc și ești terminat”


 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a...
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Pro FM
Rita Ora a izbucnit în lacrimi pe scenă, la piesa ei și a lui Liam Payne, la câteva ore de la moartea...
Film Now
Cum plănuiește Jennifer Lopez „să se răzbune” după divorțul de Ben Afflack: „Vrea să fie cel mai bun an al...
Adevarul
Cocktail-ul mortal care se răspândește în Europa. Cum cad tinerii în capcana cocainei roz: „Face ravagii”
Newsweek
Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei
Digi FM
Are 78 de ani, dar e într-o formă de zile mari. Sylvester Stallone, protagonistul unui moment inedit, devenit...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
“Pasarea-mutant” care a uimit oamenii de stiinta. Cum poate un singur animal sa faca parte din trei specii...
Film Now
Cum arată „Xena” în 2024, la 56 de ani. Lucy Lawless, de nerecunoscut la două decenii de la încheierea...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...