News Alert Mesaj Ro-Alert în Constanța: O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18 au fost ridicate în aer

Data actualizării: Data publicării:
ID172960_INQUAM_Photos_George_Calin
Pericolul vizează estul județului Constanța, adică zona de litoral. În imagine, avion F-16 al Forțelor Aeriene Române, imagine cu caracter ilustrativ. Foto Inquam Photos/George Călin

Cetăţenii din mai multe localităţi ale judeţului Constanţa au primit, joi, un mesaj RO-Alert în care erau avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi îi îndemnau să îşi păstreze calmul, informează news.ro. Două avioane militare F-16 românești și două F-18 de la baza Kogălniceanu au fost ridicate în aer.

ACTUALIZARE: Ministerul Apărării a anunțat că sistemul de supraveghere radar al armatei române a depistat „o țintă aeriană de mici dimensiuni” în largul Mării Negre, la aproximativ 150 kilometri este de Mihail Kogălniceanu. Două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române și alte două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de la baza Kogălniceanu, au fost ridicate în aer.

„Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

MapN: „Ținta aeriană” a traversat frontiera României în zona Eforie Nord, în direcția Topraisar

Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, se arată într-un comunicat transmis de MApN joi seara.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20. Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.

Știrea inițială:

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 minute”, se arată în mesajul RO-Alert.

Avertismentul a fost primit de locuitori din mai multe zone ale judeţului Tulcea.

„Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune. Facem menţiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei despre faptul ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional”, au transmis reprezentanţii ISU Constanţa.

Autorităţile din acest judeţ au precizat că pericolul vizează estul judeţului Constanţa, adică zona de litoral.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurele catedrale din Europa în care au fost păstrați spini din coroana lui Iisus
Digi FM
Cât cere AUR pentru un loc eligibil pe listele de candidați la alegerile parlamentare. Acuzații grave aduse...
Pro FM
Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși nu erau în relații bune. Cum a aflat...
Film Now
Al Pacino, despre motivul real pentru care a acceptat să joace în Godfather III: "Eram falit. Alegerea nu...
Adevarul
Șerpi de doi metri lungime au invadat Marea Britanie, trăind în poduri și pereți. De ce comportamentul...
Newsweek
OFICIAL Ucraina lovește aerodromuri din Rusia cu F-16 și piloți antrenați în România
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Câți bani a luat Al Pacino pentru rolul din Godfather III, cel mai slab film din trilogie. De ce crede că nu...
UTV
Mama lui Harry Styles, Anne Twist, a postat un mesaj emotionant la scurt timp dupa moartea subita a lui Liam...