Video „Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0921888185
Secretarul general al NATO, Mark Rutte. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat vineri, în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării, după ce o dronă rusească a invadat joi seară spațiul aerian al României, că apărarea aeriană rămâne o prioritate pentru aliați. El a mai spus că este solidar cu țara noastră și felicită autoritățile române pentru „răspunsul rapid și eficient”. În același timp, Rutte avertizează că președintele rus Vladimir Putin „are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mark Rutte atrage atenția cu privire la atacurile rusești tot mai dese care duc la invadarea spațiului aerian al țărilor aliate și afirmă că NATO va spori în continuare supravegherea. În ce privește incidentul de joi seară, când o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României, șeful Alianței spune că este solidar cu țara noastră și că autoritățile române au reacționat pe măsură.

„Aliații au convenit că apărarea aeriană și antirachetă rămâne o prioritate a Alianței. Acest lucru este cu atât mai important având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la multiple încălcări ale spațiului aerian al NATO. Inclusiv chiar ieri, în România. Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO cu România și, de asemenea, să felicit autoritățile române și SACEUR pentru răspunsul rapid și eficient la acest incident. Vom continua să sporim supravegherea, schimbul de informații, și să coordonăm răspunsurile individuale și colective”, a declarat Rutte.

Șeful NATO mai spune că Rusia rămâne cea mai mare amenințare pentru aliați și avertizează că Vladimir Putin recurge la o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.

„Recent am sporit semnificativ prezența noastră pe flancul estic al NATO și am consolidat misiunea de poliție aeriană a NATO. (...) Rusia rămâne cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților. Iar Putin recurge la o retorică din ce în ce mai iresponsabilă. Moscova poate fi zgomotoasă, dar NATO este puternică. Într-o lume mai nesigură, este vital să continuăm să ne modernizăm capacitățile și să ne antrenăm împreună pentru a ne menține forțele convenționale și nucleare puternice”, a mai spus Mark Rutte.

Citește și: NATO ia în considerare un centru de operațiuni aeriene combinate în Zona Arctică pentru a face față amenințărilor rusești

Atac rusesc la granița cu România

Ministerul Apărării a anunțat că sistemul de supraveghere radar al armatei române a depistat joi seară „o țintă aeriană de mici dimensiuni” în largul Mării Negre, la aproximativ 150 kilometri este de Mihail Kogălniceanu. 

„Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

Patru avioane de luptă F-18 și F-16 au plecat în misiune

Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, se arată într-un comunicat transmis de MApN, joi seară.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

Cetăţenii din mai multe localităţi ale judeţului Constanţa au primit mesaj RO-Alert în care erau avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi îi îndemnau să îşi păstreze calmul. Avertismentul a fost primit de locuitori din mai multe zone ale judeţului Tulcea.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei