News Alert Armata a detectat o nouă ţintă aeriană care a intrat pe teritoriul României dinspre Marea Neagră. Avioane F-18 și F-16, ridicate în aer

Data actualizării: Data publicării:
aeronava de lupta f-18 in zbor
Foto: Profimedia

Ministerul Apărării a anunţat că sistemele radar ale armatei au detectat din nou o ţintă aeriană de mici dimensiuni, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe. Obiectul a intrat în spațiul aerian al României în jurul orei 04:00, în zona Gura Portiţei, pe o distanță de 19 kilometri, iar armata a ridicat patru avioane de vânătoare de la sol. Aeronavele nu au avut contact vizual cu ţinta în niciun punct, semnalul radar fiind pierdut la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 04:30, mai menționează MApN. Este al doilea incident de acest fel în ultimele trei zile.

„Sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea. Ca urmare a faptului că ţinta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliţie Aeriană sub comandă naţională”, a transmis Ministerul Apărării sâmbătă, într-un comunicat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

MApN a mai precizat că au fost ridicate de la sol, succesiv, două avioane de vânătoare F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, și două avioane F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

„Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiţei, oră la care Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din zona de nord-est a judeţului Constanţa. Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanţa, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul naţional fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluţie”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit datelor Armatei, sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 04.30.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 05.10, iar avioanele de luptă au revenit la bază.

„Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenţei unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale vor executa, începând cu această dimineaţă, cercetări în zonă. MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situaţie, rămânând în contact permanent cu acestea”, arată Ministerul Apărării.

Un incident similar a avut loc joi, când un obiect detectat dinspre Marea Neagră a traversat frontiera terestră a României în jurul în zona localității Eforie Nord.

„Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cineva a pariat 30 de milioane de dolari pe Trump la casele de jocuri de noroc și...
Digi FM
Lora, mesaj tranșant după ce Ilinca Vandici a comparat nunta ei cu cea a lui Theo Rose: „Mi se pare penibil!”
Pro FM
Rita Ora a izbucnit în lacrimi pe scenă, la piesa ei și a lui Liam Payne, la câteva ore de la moartea...
Film Now
Cum plănuiește Jennifer Lopez „să se răzbune” după divorțul de Ben Afflack: „Vrea să fie cel mai bun an al...
Adevarul
Cocktail-ul mortal care se răspândește în Europa. Cum cad tinerii în capcana cocainei roz: „Face ravagii”
Newsweek
Care pensionari rămân cu aceeași pensie până în martie 2025? Li s-a anulat o creștere de sute de lei
Digi FM
Bănel Nicoliță, prima apariție cu noua iubită, după patru ani de relație: „Mi-a fost alături la bine și la...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
„Câinele meu arată ca un clovn”. Reacția unei femei când și-a luat animalul de companie de la salon a devenit...
Film Now
E leit tatăl lui în tinerețe. Fiul lui Jack Nicholson, Ray, în filmul de groază „Smile 2”. „Nu e nevoie de...
UTV
Membrii trupei One Direction sunt „complet devastati” de moartea lui Liam Payne. „Cea mai mare bucurie a lui...