Foreign Affairs: Care este cea mai rapidă cale de a încheia războiul din Ucraina și de a evita un „război fără sfârșit”

Data publicării:
soldați ucraineni trag cu un sistem de artilerie
Un război lung de uzură nu este în avantajul Ucrainei. SUA au nevoie de o nouă strategie. Foto: Profimedia Images

Statele Unite s-au lovit de un zid în Ucraina. Abordarea lentă a președintelui Joe Biden nu funcționează. În schimb, a dus la un război de uzură lung și cu consecințe tragice. Evoluția șovăielnică a Ucrainei din ultimul an a ridicat problema unei posibile victorii a Rusiei, care ar aduce Kievul sub stăpânirea imperială a Moscovei. Ucraina trebuie să câștige, iar victoria trebuie să vină cât mai repede pentru a se evita un alt „război fără sfârșit”, potrivit unei analize Foreign Affairs.

Fostul președinte american Donald Trump a promis că va schimba abordarea Statelor Unite dacă va câștiga alegerile din noiembrie, insistând că ar putea să pună capăt războiului „în 24 de ore”.

Alesul lui Trump pentru postul de vicepreședinte, senatorul american J.D. Vance, a scris că Ucraina ar trebui să se limiteze la o „strategie defensivă” ca să îi protejeze pe militarii de care are atât de mare nevoie, pentru „a opri vărsarea de sânge și ca să ofere timp pentru ca negocierile să înceapă”.

Soluția pe care atât Trump, cât și Vance, par să o prefere este o înțelegere negociată care ar permite Washingtonului să își concentreze atenția și resursele în altă parte.

Războiul trebuie să se încheie cât mai repede. Răspunsul nu este ca SUA să oprească toate ajutoarele militare sau să se grăbească să ajungă la un acord nefavorabil cu președintele rus Vladimir Putin.

SUA pot în continuare să iasă dintr-o situație nesustenabilă și să evite în același timp să îi servească Rusiei victoria. Ca să reducă cheltuielile și să apere independența și securitatea Ucrainei, SUA și aliații lor trebuie să ofere Kievului o ultimă șansă serioasă la victorie - care se definește nu prin revenirea la granițele din 2013 (așa cum ar prefera Kievul), ci o restaurare sustenabilă a granițelor din 2021.

Pentru a face posibil acest deznodământ, Washingtonul și aliații săi trebuie să îmbunătățească substanțial și rapid poziția militară a Ucrainei printr-o infuzie mare de arme - și să nu impună nicio restricție privind folosirea lor.

Moscow, Russia. 28th Jan, 2021. Russian President Vladimir Putin, presidential aide Vladimir Medinsky and museum director Alexander Shkolnik, visit the Victory Museum on Poklonnaya Hill January 28, 2021 in Moscow, Russia. Putin marked the 77th anniversary
O victorie rapidă a Ucrainei îl va descuraja pe Putin să urmărească și alte ambiții imperiale. Foto: Profimedia Images

Cea mai bună șansă pentru o pace pe termen lung la frontiera Europei

Cea mai bună șansă pentru a se ajunge din nou la pace în Ucraina este dacă trupele ucrainene pot lansa o ofensivă decisivă care să împingă trupele ruse dincolo de linia frontului dinainte de 2022.

Indiferent de cine ajunge la Casa Albă, un boost pe termen scurt al ajutoarelor militare pentru Ucraina fără restricții de folosire ar oferi cea mai bună șansă pentru a se ajunge la o pace pe termen lung la frontiera Europei, potrivit Foreign Affairs.

Un război lung de uzură se va încheia cel mai probabil cu prăbușirea Ucrainei. Kievul nu are destui soldați ca să apere întreaga linie a frontului ani de zile de acum înainte.

Mai mult, țara se zbate să supraviețuiască și în regiunile mai ferite de război. Trei sferturi din activitatea comercială din Ucraina suferă de pe urma lipsei forței de muncă din cauza emigrației și a mobilizării (și a pierderilor umane de pe front).

Sectorul agricol a pierdut multe câmpuri fertile: în cazul anumitor culturi, suprafața de teren arabil a scăzut cu în jur de o treime.

Pierderea porturilor, precum Mariupolul, a provocat probleme grave pentru producătorii care vor să își exporte marfa. Un raport al Băncii Mondiale din februarie a arătat că va fi nevoie de o jumătate de trilion de dolari pentru a reconstrui toate zonele rezidențiale, infrastructura și industria Ucrainei.

Hohenfels, Germany. 15 September, 2023. A U.S. Army soldiers with the 2nd Cavalry Regiment fires a M240 light machine gun during a gunfire battle with mock enemy forces during exercise Saber Junction 23 at the Joint Multinational Readiness Center, Septemb
Un boost pe termen scurt al ajutoarelor militare pentru Ucraina fără restricții de folosire ar oferi cea mai bună șansă pentru a se ajunge la o pace pe termen lung la frontiera Europei. Foto: Profimedia Images

Fără Ucraina, Rusia este doar o putere asiatică ce pierde teren rapid în fața Chinei

Strategia lui Biden de până acum nu va preveni distrugerea Ucrainei și va bloca Statele Unite într-un război fără o cale spre victorie, potrivit Foreign Affairs. Este și o strategie nesustenabilă din punct de vedere politic din cauza multelor decenii în care SUA au purtat „războaie fără sfârșit” în Orientul Mijlociu și nu numai.

În loc să prelungească războiul la nesfârșit, obiectivul Statelor Unite ar trebuie să fie să îl încheie cât mai repede, ajutând Ucraina să înfrângă Rusia și, în același timp, să descurajeze Moscova de la urmărirea altor ambiții imperiale.

Stabilizarea Europei în primul și în primul rând i-ar permite Washingtonului să își concentreze apoi eforturile în teatrul de operațiuni din Asia, acolo unde China prezintă o amenințare tot mai mare, în loc să riște să ajungă în situația în care trebuie să se confrunte cu două puteri revizioniste în același timp.

Fără Ucraina, Rusia este doar o putere asiatică, ce pierde teren rapid în fața Chinei. Kievul nu poate schimba imperativele strategice ale Moscovei cu victorii pe câmpul de luptă, dar poate rupe accesul Rusiei la teritoriile ucrainene.

O aprovizionare rapidă și semnificativă cu arme din Occident i-ar oferi Ucrainei cea mai bună șansă de a împinge forțele rusești și de a crea spațiul și timpul de care are nevoie pentru a-și reconstrui țara, reface forțele și descuraja o viitoare ofensivă a Rusiei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Constantin, Teodora și micuța Sofia au fost înmormântați împreună. Au murit într-un accident auto în...
Digi FM
Iubitul Adrianei Bahmuțeanu rupe tăcerea. Ce discuție a purtat George Restivan cu Honorius Prigoană: „Mi-a...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Ce avere are acum Macaulay Culkin, starul din „Singur Acasă”
Adevarul
Șucu scapă de o vedetă inutilă de la Genoa: fotbalistul se face că muncește, patronul se face că-l plătește
Newsweek
Care pensionari vor lua, totuși, bani în plus la pensie, deși guvernul a anunțat că le va îngheța?
Digi FM
Ce crede Nicușor Dan despre Călin Georgescu: "Cel mai grav este că pune în discuţie apartenenţa noastră la...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că...
Film Now
Actrița Dayle Haddon, găsită moartă în casa fiicei sale. Vedeta a murit intoxicată cu monoxid de carbon
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...