Reuters: Trump are un nou plan ca să oprească războiul din Ucraina, dacă va câștiga alegerile. Ce ar avea de pierdut Zelenski și Putin

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Doi consilieri cheie ai lui Donald Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina, asta în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale. FOTO: Shutterstock

Doi consilieri cheie ai lui Donald Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina, asta în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale. Potrivit acestuia, Ucraina va trebui să înceapă discuțiile de pace cu Rusia pentru a mai primi ajutor din partea SUA, iar, de cealaltă parte, Rusia va fi avertizată că orice refuz de a negocia ar duce la creșterea sprijinului SUA pentru Ucraina, a declarat generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, unul dintre consilierii pentru securitate națională ai lui Trump, într-un interviu, potrivit Reuters.

Kellogg și Fred Fleitz, care au lucrat în Consiliul Național de Securitate al lui Trump în timpul președinției sale, între 2017 și 2021, i-au prezentat acestuia strategia, iar fostul președinte a răspuns „favorabil”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a explicat că doar declarațiile făcute de Donald Trump sau de membrii autorizați ai campaniei sale ar trebui considerate oficiale.

Strategia prezentată de Kellogg și Fleitz este cel mai detaliat plan de până acum al asociaților lui Trump, care „ar putea rezolva rapid” războiul din Ucraina dacă el îl învinge pe președintele Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie.

Propunerea ar marca o schimbare dramatică în poziția SUA cu privire la război și s-ar confrunta cu opoziția aliaților europeni și a propriului Partid Republican al lui Trump.

Aderarea Ucrainei la NATO, suspendată

Kellogg a spus că ar fi crucial ca Rusia și Ucraina să ajungă rapid la masa negocierilor dacă Trump va câștiga alegerile.

„Le spunem ucrainenilor că trebuie să vină la masă , iar dacă nu se întâmplă acest lucru sprijinul Statelor Unite se va diminua. Îi spunem și lui Putin același lucru, pentru că altfel le vom da ucrainenilor tot ce au nevoie”, a explicat el.

Potrivit planului, Trump i-ar oferi lui Putin, în schimb, o promisiune că aderarea Ucrainei la NATO va fi amânată pentru o perioadă îndelungată. 

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Până la unele câștiguri ale Rusiei în ultimele luni, liniile frontului abia s-au mișcat de la sfârșitul acelui an, în ciuda zecilor de mii de morți de ambele părți, fiind cele mai sângeroase lupte din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

Fleitz a spus că Ucraina nu trebuie să cedeze oficial teritorii Rusiei în cadrul planului său. Cu toate acestea, a mai adăugat el, este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu pe termen scurt.

„Îngrijorarea noastră este că acesta a devenit un război de uzură, care va ucide o întreagă generație de tineri”, a spus el.

O pace durabilă în Ucraina ar necesita garanții suplimentare de securitate pentru Ucraina, au spus Kellogg și Fleitz. Fleitz a adăugat că „înarmarea Ucrainei până în dinți” ar fi probabil un element cheie al acestui lucru.

„Președintele Trump a declarat în repetate rânduri că o prioritate de top în cel de-al doilea mandat al său va fi negocierea rapidă a încheierii războiului Rusia-Ucraina. Războiul dintre Rusia și Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Donald J. Trump ar fi fost președinte. Atât de trist”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Cheung.

Echipa de campanie a lui Biden a declarat că Trump nu este interesat să-l înfrunte pe Putin.

„Donald Trump îl laudă pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia și a spus clar că nu va fi împotriva lui Putin și că nu va apăra democrația”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei, James Singer.

Unii republicani vor fi reticenți să plătească și mai mult pentru Ucraina. Statele Unite au cheltuit deja peste 70 de miliarde de dolari pentru ajutor militar pentru Ucraina de la invazia Rusiei.

„Ceea ce susținătorii lui Trump vor să facă este să reducă ajutorul, poate chiar să închidă robinetul”, a declarat Charles Kupchan, membru senior la Consiliul pentru Relații Externe.

Putin a declarat luna aceasta că războiul s-ar putea încheia dacă Ucraina este de acord să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să predea patru provincii estice și sudice revendicate de Rusia.

În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută, ambasadorii francez și britanic și-au reiterat opinia că poate fi adusă în discuție pacea numai atunci când Rusia se retrage de pe teritoriul ucrainean, o poziție împărtășită de Kiev.

Rusia, avantajată de plan

Mai mulți analiști și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că planul lui Kellogg și Fleitz ar putea oferi Rusiei un avantaj în discuții.

„Ceea ce descrie Kellogg este un proces spre renunțarea Ucrainei la tot teritoriul pe care Rusia îl ocupă acum”, a declarat Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct care a lucrat la politica Rusiei.

În timpul unui interviu de săptămâna trecută, Trump a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina și a părut sceptic cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. El a indicat că va trece rapid la reducerea ajutorului pentru această țară dacă va fi reales.

Biden a insistat în mod constant pentru mai mult ajutor pentru Ucraina, iar administrația sa sprijină eventuala aderare a acesteia la NATO. La începutul lunii iunie, Biden și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri