Președintele Klaus Iohannis a declarat, pentru Digi24, că la întâlnirea informală a UE de la Bratislava se va elabora un plan care va stabili ce se va întâmpla în cadrul Uniunii în următoarele luni. Șeful statului a explicat că România urmărește integrarea mai profundă în Uniune prin intrarea în spațiul Schengen și spațiul Euro. În acest context, Klaus Iohannis a atras atenția că problema intrării României în spațiul Schengen nu este rezolvată, dar a luat o „turnură pozitivă”.
„Sper că vom discuta lucruri foarte importante legate de viitorul Uniunii. Inițial, întâlnirea a fost convocată pentru a discuta despre viitorul Uniunii în lumina Brexitului, dar iată că încet, încet ajungem să discutăm despre viitorul UE pur și simplu. Astăzi încercăm să elaborăm un așa numit road map, să ne facem un plan cu ce se va întâmpla în lunile următoare până în martie când se serbează 60 de ani de la Tratatul de la Roma care a dus la înființarea Uniunii. Vrem să avem un plan pentru UE”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Referitor la interesele României în cadrul acestui summit, șeful statului a explicat că țara noastră urmărește o integrare mai profundă în UE prin aderarea la Spațiul Schengen și în spațiul Euro.
„Avem două puncte care reprezintă părți esențiale ale strategiei noastre naționale. E vorba de integrarea mai profundă în Uniune cu cele două aspecte strategice: intrarea în Schengen și în Euro. Cred că în ultimele luni partenerii noștri și-au dat seama că România doar geografic este într-o margine a Uniunii. În realitate, suntem foarte bine pregătiți. Am dovedit că putem să facem față fără niciun fel de problemă acestui val migraționist. Am reușit să ne protejăm granițele proprii. Pe de altă parte, am reușit să integrăm un număr de migranți care au ajuns în România. Suntem foarte bine pregătiți și economic. Avansul de 5 la suta pe care l-am avut e notabil și dovedește că România știe ce vrea și cum să facă acest lucru”, a spus șeful statului.
Klaus Iohannis a explicat că pe lângă Franța, care și-a anunțat sprijinul pentru intrarea României în spațiul Schengen, mai sunt și alte țări UE care susțin demersul țării noastre și a nominalizat Slovacia.
„Lucrurile nu sunt niciodată simple. Este nevoie de discuţii cu mai mulţi parteneri - nu vreau să nominalizez - dar mai este de lucru. Să nu-şi imagineze cineva că problema este rezolvată. A luat o turnură pozitivă, dar până la rezolvarea ei mai este de lucru”, a explicat președintele referitor la intrarea României în spațiul Schengen.
La Bratislava are loc, vineri, un summit UE informal, în 27, fără Marea Britanie. Priorităţile reuniunii sunt securizarea graniţelor externe ale UE, lupta împotriva terorismului şi controlul migraţiei ilegale. De asemenea, summitul intervine în plină criză de identitate pentru UE, după ce Marea Britanie a decis să iasă din uniune. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.
Trimisul special Digi24 la Bratislava, Alice Iacobescu, explică în ce context a obţinut aceste declaraţii de la preşedinte:
În ciuda faptului că summitul a avut niște teme enunțate dinainte, tema principală pentru fiecare țară este alta, pentru că fiecare țară are preocupările ei, transmite trimisul special Digi24. Există îngrijorările generale, legate de imigrație și terorism, în vestul Europei, și de situația economică, în sudul UE. În ce măsură se va regăsi subiectul România în Schengen este de văzut: