Primul summit UE fără Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
brexit - GettyImages-542742492-1

Viitorul Uniunii Europene după ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar este principala provocare căreia ar trebui să-i găsească un răspuns liderii europeni, care se reunesc azi la Bratislava, în Slovacia, țară care deține președinția UE.

brexit - GettyImages-542742492
FOTO: Gulliver/GettyImages

La Bratislava are loc azi un summit UE informal, în 27, fără Marea Britanie. Priorităţile reuniunii sunt securizarea graniţelor externe ale UE, lupta împotriva terorismului şi controlul migraţiei ilegale. De asemenea, summitul intervine în plină criză de identitate pentru UE, după ce Marea Britanie a decis să iasă din uniune. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

(VIDEO. Corespondență de la trimisul special Digi24 la Bratislava, Alice Iacobescu)

Summitul celor 27 are loc într-un moment dificil, în care Uniunea Europeană încearcă să-şi contureze o nouă identitate după ce Marea Britanie a decis să o părăsească. Securitatea pare să fie cea mai mare preocupare a liderilor, după valul de atentate şi atacuri care s-au produs anul acesta în Franţa, Belgia şi Germania.

Germania şi Franţa doresc să-şi asume responsabilitatea în aceste zile şi vor să fie foarte clar că ne-am pregătit corespunzător, iar priorităţile sunt securitatea internă şi externă”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Prioritatea zero este securitatea: să-i apărăm pe europeni, securitatea frontierelor, securitate în faţa ameninţărilor externe, lupta antiteroristă.

Ne propunem ca la Bratislava să avem un Plan Bratislava, care să conţină o agendă, adică un calendar de lucru cu etape, şi o foaie de parcurs”, a anunțat la rândul său Francois Hollande, președintele Franței.

În ultimele luni, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi cancelarul Germaniei au avut consultări cu majoritatea liderilor europeni, încercând să contureze un acord în privinţa temelor de pe agendă şi mai ales în criza refugiaţilor.

Italia va prezenta un plan, pe care vom lucra transparent şi cred că Europa va găsi o soluţie. Desigur, partenerul de negocieri este Comisia Europeană, nu Germania. Ştiu situaţia din perspectiva unui lider. Ne-am confruntat adesea cu valuri de imigranţi”, a spus Angela Merkel.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a recunoscut că au existat neînţelegeri între statele UE, dar a insistat că e nevoie mai mult ca oricând de unitate şi că trebuie renunţat la populism.

„Vă cer să renunţăm la diferenţe şi păreri împărţite. Istoria nu-şi va aminti numele noastre, ci ne va judeca pe baza tăriei voinţei şi convingerilor noastre. Istoria nu-şi va aminti de noi, ci de greşelile noastre. Să nu comitem greşeli care ar putea pune capăt visului european”, a îndemnat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

În prag de summit, o declaraţie a venit să pună paie pe focul care mocneşte în sânul Uniunii Europene. Ministrul de Externe din Luxemburg a spus că Ungaria ar trebui exclusă din UE din cauza măsurilor prea dure antiimigraţie, inclusiv prin ridicarea de garduri la graniţe. Această politică „subminează valorile fundamentale ale Uniunii Europene”, spune oficialul. Ungaria şi orice altă ţară care face asta „ar trebui exluse temporar, dacă nu definitiv din UE”, a declarat Jean Asselborne. Aceste comentarii vin în contexul în care la 2 octombrie în Ungaria are loc un referendum privind cotele de imigranţi impuse de Bruxelles.

Ce susține România

România vrea să fie în nucleul Uniunii Europene, deci în Spaţiul Schengen şi în Zona Euro”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, înainte de summitul UE de la la Bratislava, care are loc astăzi. Şeful statului a criticat discursul duplicitar al anumitor lideri europeni, despre care spune că vorbesc frumos depre Uniune la Bruxelles, iar în ţara lor fac exact contrariul.

Preşedintele Klaus Iohannis le va transmite liderilor europeni adunaţi la summitul informal de la Bratislava că România vrea o integrare mai profundă în spaţiul comunitar.

Dacă în cazul aderării la Spaţiul Schengen, România face progrese, nu la fel stau lucrurile în ce priveşte adoptarea monedei europene.

„Iniţial s-a vehiculat ca termen de integrare în zona euro 2019. A fost un termen înaintat atunci, prea optimist, aş spune chiar nerealist. 2019 este exclus pentru noi. Dar România are în continuare acest obiectiv strategic de aderare la zona euro. Când se va întâmpla acest lucru trebuie să stabilească în primul rând specialiştii, care pot evalua în ce măsură România îndeplineşte criteriile, în ce măsură este realmente pregătită economia românească. Fiindcă o aderare care se produce prea repede poate să fie în detrimentul economiei româneşti şi acest lucru evident că nu este de dorit. Nu avem o ţintă fixată”, a spus șeful statului.

Un alt subiect important pe care președintele îl va aborda la Bratislava va fi cel al securităţii Uniunii Europene.

„În contextul atacurilor teroriste pe care le-am avut, din nefericire, în ultima vreme, și a crizei migrației, cred că trebuie să acordăm o atenție specială protecției cetățenilor europeni și protecției frontierelor externe ale Uniunii. Consolidarea controlului la frontiere trebuie să fie prioritară pentru noi toți. Cetățenii noștri, toți cetățenii noștri europeni trebuie să se simtă în siguranță acolo unde trăiesc. În acest scop avem nevoie, de exemplu, și de revigorarea industriei de apărare europeană. O Uniune care nu se poate apăra, care nu își poate asigura frontierele nu este o Uniune pe care ne-o dorim”, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a atras atenţia şi în privința discursului duplicitar practicat de unii lideri europeni.

„Constatăm foarte des că la Bruxelles vin lideri naţionali şi toţi vorbesc de bine despre Uniunea Europeană, despre viitorul ei, despre ce trebuie să facem noi ca să funcţioneze. Aceeaşi lideri merg acasă şi încep să aibă un discurs exact opus, acuză Uniunea Europeană, pentru toate greşelile care de fapt se fac în plan naţional, pentru toate eşecurile pe care fiecare le are la el acasă. Aşa nu se poate! Este nevoie de o comunicare serioasă, este nevoie de o comunicare credibilă şi este nevoie de o comunicare intensă. Atât cetăţenii europeni au nevoie de o astfel de comunicare, cât şi partenerii externi. Rezultatul acestui discurs duplicitar este ascensiunea partidelor populiste şi extremiste şi a partidelor eurosceptice, ori toţi aceştia nu vor veni cu soluţii pentru Uniunea Europeană, dimpotrivă”, a punctat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a mai atras atenţia că liderii europeni trebuie să evite fragmentarea spaţiului comunitar.

Nu este de așteptat ca liderii europeni să discute detalii despre negocierile care vor duce la divorțul de Marea Britanie – negocieri care vor dura probabil câțiva ani și care vor presupune o realocare de resurse, atenție, dar și un risc de adâncire a diviziunilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri