”Eminenţa cenușie” de origine rusă a lui Trump, Boris Epshteyn, suspectat de monetizarea unor posturi în Guvern

Data publicării:
Boris Epshteyn. Foto: Profimedia Images
Boris Epshteyn. Foto: Profimedia Images

Important consilier al lui Donald Trump, Boris Epshteyn a fost acuzat că le-ar fi cerut bani candidaților la funcții guvernamentale în schimbul activității de lobby pe lângă președintele ales. Echipa juridică a miliardarului a anunțat că deschide o anchetă internă asupra acestei eminențe cenușii, a cărei influență îi deranjează pe cei din jurul lui Donald Trump, relatează France24.

Consilier corupt sau eminență cenușie victimă a unei reglări de conturi politice? Boris Epshteyn, unul dintre oamenii lui Donald Trump, este ținta unei anchete interne a echipei juridice a președintelui ales, au anunțat luni, 25 noiembrie, mai multe media americane. Boris Epshteyn este suspectat că ar fi cerut potențialilor candidați la funcții în cadrul viitoarei administrații americane să plătească taxe lunare de consultanță în schimbul lobby-ului său pe lângă viitorul chiriaș al Casei Albe.

Ancheta, ale cărei principale concluzii au fost redactate de David Warrington, consilier general al campaniei Trump 2024, arată că acest avocat de formație a încercat, fără succes, să solicite zeci de mii de dolari de la cel puțin doi candidați, printre care Scott Bessent, recent nominalizat pentru postul de secretar al Trezoreriei.

Potrivit New York Times, Boris Epshteyn l-a întâlnit în februarie și i-a cerut între 30.000 și 40.000 de dolari pe lună pentru a-l „promova” pe lângă Donald Trump și alte personalități influente la Mar-a-Lago, reședința privată a miliardarului din Florida.

Potrivit anchetei interne, Boris Epshteyn a abordat, de asemenea, un contractor din domeniul apărării. Onorariul său a fost de 100.000 de dolari pe lună în timpul perioadei de tranziție pentru Casa Albă. Acesta din urmă a prezentat angajarea sa drept o condiție esențială pentru succesul proiectelor antreprenorului. Ca și Scott Bessent, acest potențial candidat a refuzat manevrele consilierului.

Raportul recomandă acum ca Boris Epshteyn să fie îndepărtat din echipa de tranziție. Cu toate acestea, soarta consilierului în cadrul echipei de tranziție nu pare să fi fost decisă definitiv. 

„Așa cum este practica standard, a fost efectuată și finalizată o revizuire amplă a aranjamentelor de consultare ale campaniei, inclusiv în legătură cu Boris, printre alții. Acum mergem înainte împreună ca o echipă pentru a-l ajuta pe președintele Trump să facă America măreață din nou”, a explicat purtătorul de cuvânt al echipei, Steven Cheung.

Boris Epshteyn, la rândul său, respinge acuzațiile acestuia. „Sunt onorat să lucrez pentru președintele Trump și cu echipa sa. Aceste acuzații false sunt false și defăimătoare și nu ne vor distrage de la misiunea noastră de a face America măreață din nou”, a declarat Boris Epshteyn pentru CNN.

Rivalități interne

De origine ruso-americană, Boris Epshteyn l-a cunoscut pe Donald Trump prin intermediul fiului acestuia, Eric Trump, prietenul său de la Universitatea Georgetown. În 2016, s-a alăturat campaniei prezidențiale a lui Donald Trump în calitate de consilier de comunicare, apărându-l frecvent la televiziune pe miliardar. Ulterior, a ocupat funcția de director de comunicare înainte de a deveni consilier al campaniei de realegere din 2020.

Boris Epshteyn a dobândit o influență considerabilă în cercul restrâns al lui Donald Trump. În special, el a jucat rolul de coordonator al strategiilor de apărare juridică în cazurile penale în care este implicat președintele ales. Consilierul a făcut el însuși obiectul unei inculpări în Arizona pentru tentativă de anulare a rezultatelor alegerilor din 2020. 

Dezvăluirea publică a acestei anchete evidențiază tensiunile crescânde din jurul acestui consilier și luptele interne pentru putere din cadrul echipei de tranziție.

Omniprezența lui Boris Epshteyn i-a enervat în cele din urmă pe unii membri ai echipei lui Donald Trump. New York Times relatează că mai multe persoane apropiate președintelui ales, inclusiv Elon Musk, au fost surprinse de influența acestuia. Mai multe instituții media semnalează o dispută între cei doi bărbați cu privire la numirile guvernamentale.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura țară din lume denumită după o femeie. Povestea este una fascinantă
Digi FM
Ce se ascunde în spatele lui Călin Georgescu? Ce partid îl susține, de fapt
Pro FM
Delia, revoltată după ce Călin Georgescu a spus că o femeie "nu poate face față" rolului de președinte: Mor...
Film Now
Penelope Cruz, elegantă și în costum de baie, într-o ședință foto pentru Vogue. „Cea mai frumoasă femeie”
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
Newsweek
Decizie radicală pentru pensiile militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar urma să crească
Digi FM
Vasile Bănescu, critică susținerea lui Călin Georgescu de către preoții Bisericii Ortodoxe: „Unde este...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Prietenii lui Brad Pitt spun că Angelina Jolie face jocuri de culise și îi întoarce pe copii împotriva...
UTV
Elena Viscu, fosta sotie a lui CRBL, face primele declaratii despre fiica lor, Alessia: „Citeste si ea...