Fondatorul mercenarilor Blackwater: Ucraina nu are „nicio șansă” să își recupereze teritoriile anexate ilegal de Rusia

Data publicării:
Erik Prince, fondator Blackwell
Erik Prince, fondatorul grupării de mercenari Blackwater, a spus că luptele care s-au dat în ultimul an și jumătate nu au făcut decât să distrugă următoarele generații de bărbați ucraineni și ruși. Foto: Profimedia Images

În timp ce luptele continuă în Ucraina, fondatorul și fostul director al companiei militare private Blackwater, Erik Prince, a avertizat că Kievul ar trebui să renunțe la orice speranțe de a-și mai recupera teritoriile anexate ilegal de Moscova, dacă dorește încheierea conflictului, scrie Newsweek.

„Nu există niciun final bun în acest război”, a spus Prince într-o emisiune difuzată de Fox News. „Trebuie să își reducă activitatea și să termine. Nu există nicio șansă ca Ucraina să își ia înapoi pământurile – Donețk, Luhansk și zonele din est, în niciun caz Crimeea.”

Prince susține că luptele care s-au dat în ultimul an și jumătate nu au adus Ucraina mai aproape de victorie și nu au făcut decât să distrugă următoarele generații de bărbați ucraineni și ruși.

„În această privință, imaginați-vă că ar exista o astfel de confruntare la graniță cu Mexicul și ar fi arme livrate de Rusia folosite pentru a lovi Statele Unite. Sub nicio formă nu am fi tolerat asta”, a mai spus Prince.

Fondatorul grupării de mercenari Blackwater a spus că speră ca președintele ales Donald Trump să se ocupe de problema războiului din Ucraina încă din prima zi, pentru că războiul „trebuie încheiat de adulți”.

CPAC holds its annual conference in suburban Washington DC
Erik Prince a dat vina pe președintele Joe Biden pentru situația tot mai gravă din Ucraina. Foto: Profimedia Images

În timpul campaniei electorale, Trump a promis că va pune capăt războiului „în 24 de ore” în calitate de președinte, acesta purtând conversații telefonice atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin, la scurt timp după ce a câștigat alegerile.

Între timp, însă, situația s-a deteriorat și mai mult: Statele Unite au autorizat folosirea rachetelor americane ATACMS pentru lovirea țintelor pe teritoriul Rusiei, în timp ce Moscova a lansat un nou tip de rachetă balistică cu rază medie de acțiune (Oreșnik), lovind o țintă din centrul Ucrainei. Rusia susține că noua rachetă este o armă hipersonică experimentală.

Ucraina, „un om care se îneacă și apucă orice frânghie găsește”

Prince a dat vina pe președintele Joe Biden pentru situația tot mai gravă din Ucraina, spunând că decizia de a permite armatei ucrainene să folosească rachete americane pe teritoriul Rusiei este „extrem de iresponsabilă”.

Prince a comparat situația Ucrainei cu cea a unui „om care se îneacă și apucă orice frânghie găsește”, în timp ce SUA speră „că poate îi va forța cumva pe ruși să joace mai frumos sau ceva de genul”.

„Realitatea este că rușii au tras o rachetă balistică. Ele transportă nouă focoase, care se deplasează cu Mach 9, pentru care nu există niciun mod să le dobori și chiar și cu arme non-nucleare, forța cinetică este uriașă”, a mai spus Prince.

Fondatorul Blackwell a spus că Rusia a transmis un avertisment prin folosirea rachetei: „Vă putem lovi oriunde cu arme nucleare și poate că asta urmează. Așa că acest joc nu mai trebuie să continue.”

james-stavridis-nato
Fostul comandant NATO, James Stavridis, a prezis că Putin „va rămâne cu în jur de 20% din Ucraina”. Foto: Profimedia Images

Planul lui Trump: linia frontului devine zonă demilitarizată

Trump nu a explicat încă felul în care el crede că va putea pune capăt conflictului atât de repede, dar vice-președintele ales JD Vance a oferit în septembrie o posibilă abordare a problemei.

Potrivit lui Vance, Trump va sta de vorbă cu rușii, ucrainenii și europenii și îi va convinge să accepte ca actuala linie de demarcație pe câmpul de luptă dintre Rusia și Ucraina să devină o zonă demilitarizată.

Fostul comandant NATO James Stavridis a prezis luna aceasta că Putin „va rămâne cu în jur de 20% din Ucraina, bucata pe care o deține acum, dar restul Ucrainei, cei 80%, toate acele resurse, marea majoritate a populației, acestea rămân democratice, libere”.

Stavridis a precizat însă că orice viitoare negocieri de pace nu pot fi impuse de SUA, ci trebuie acceptate de Ucraina și Rusia.

Stavridis a mai spus că o viitoare înțelegere va include și capacitatea Ucrainei de a se alătura NATO și, poate, Uniunii Europene. Vance, însă, a spus că Ucraina „nu se va alătura NATO, nu se va alătura vreunei astfel de instituții aliate” ca parte a unui potențial acord de pace.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mircea Badea a umilit-o pe Dana Budeanu, după eșecul lui Ciolacu de la alegeri: ”După ce a pus-o pe Firea...
Digi FM
Ce avere are Călin Georgescu. Cât a câștigat lunar din jobul lui de profesor în Pitești
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Brigitte Nielsen, fosta nevastă a lui Sylvester Stallone, la plajă cu soțul cu 15 ani mai tânăr. Blonda s-a...
Adevarul
Schimbarea la față a PNL și PSD, grăbită de votul românilor. Cum s-au regrupat partidele după eșecul de la...
Newsweek
3.000 lei tăiați la pensie pentru unii pensionari. Ce se întâmplă cu cardul de alimente și energie?
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Cum reacționează un câine atunci când e certat de stăpân pentru năzbâtia făcută. Imaginile sunt virale
Film Now
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au...
UTV
Stefan Banica, mesaj emotionant pentru Lavinia Pîrva de ziua ei: „Eu sunt doar jumatatea ei”