Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se decid membrii Parlamentului

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri parlamentare 2024 Ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se decid membrii Parlamentului. Foto Shutterstock
Alegeri parlamentare 2024 Ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se decid membrii Parlamentului. Foto Shutterstock

Parlamentul României este unica autoritate legiuitoare a țării, formată din Camera Deputaților și Senat, iar alegerile parlamentare  reprezintă evenimentul care desemnează membrii celor două Camere. În 2024, alegerile parlamentare sunt programate pentru duminică, 1 decembrie. Care este procedura prin care se decid membrii Parlamentului.

Parlamentul României are rolul de a adopta sau respinge legi, pe care ulterior le înmânează președintelui statului pentru aprobare, publicare ori intrarea în vigoare a unui proiect de lege votat.

Ce este Parlamentul României

Parlamentul României are o structură bicamerală, formată din două adunări reprezentative, denumite, în unele state, drept Camere. Membrii celor două camere sunt aleși prin vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București.

Numărul total al circumscripțiilor electorale este de 43. (41 de județe ale României, o circumscripție în Municipiul București și o circumscripție pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara țării/diaspora românească).

Senatul este una dintre cele două camere ale Parlamentului României, care se alege prin vot universal, liber și secret direct de cetățenii cu drept de vot ai țării. Camera Senatului este formată din 137 senatori. Alegerea senatorilor se face în baza Legii 2028/2015.

Camera Deputaților este cealaltă adunare reprezentativă a Parlamentului României, care este aleasă prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României. Camera Deputaților, la fel ca Senatul, este condusă de un Birou Permanent format din președinte, vicepreședinți, secretari și chestori, și este formată din 332 deputați.

Ce sunt circumscripțiile electorale

Alegerile se bazează pe principiul reprezentării proporționale, conform căruia toate locurile din cele două Camere sunt oferite în funcție de proporția de voturi pe care fiecare partid politc participand a obținut-o în fiecare circumscripție electorală.

Circumscripția electorală este o subdiviziune teritorială (diviziunea unui stat suveran cu scop administrativ, descriptiv sau pentru alte scopuri) distinctă, creată pentru organizarea unor alegeri separate, pentru unul sau mai multe locuri într-un corp legislativ.

Legea nr 208/2015 prevede că fiecare circumscripție trebuie să aibă un deputat pentru fiecare 73.000 de locuitori și un senator pentru fiecare 168.000 de locuitori, potrivit statisticilor colectate de către Institutul Național de Statistică (INS).

Ce votăm, de fapt, la alegerile parlamentare

Sistemul electoral este unul proporțional, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul national sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții.

Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.  

Alegerile parlamentare se țin o dată la 4 ani și sunt făcute printr-un sistem de reprezentare proporțională cu vot în colegii uninominale.

În România, senatorii și deputații se aleg prin scurtin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.

  • Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori.
  • Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Numărul de mandate pentru cele două camere ale Parlamentului diferă de la o circumscripție la alta, în funcție de numărul de locuitori și normele de reprezentare.

Lista candidaților la alegerile parlamentare 2024

La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide și alianțe, și 19 organizații ale minorităților nationale.

„În şedinţa din data de 30 octombrie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a încheiat Procesul-verbal privind constatarea numărului de candidaturi definitive şi a numărului de liste complete de candidaţi depuse de către partidele politice, alianţele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024”, a transmis BEC într-un comunicat de presă citat de News.ro.

PSD are cei mai mulţi candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor (639), având liste complete pentru 42 de circumscripţii, urmat de SOS România, unde candidează 636 de persoane, PNL - cu 630 de candidați, AUR - 621, Forţa Dreptei - 619, UDMR - 596, USR – 589 de candidați.

Poți consulta aici lista candidaților pentru Senat la alegerile parlamentare 2024

Poți consulta aici lista candidaților pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare 2024

Alegătorii care doresc să-și exercite dreptul democratic primesc un singur buletin de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament. Românii din diaspora vor avea două zile la dispoziție pentru a vota la parlamentare 2024.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doliu în lumea filmului la final de an. A murit actrița iubită de milioane de români
Digi FM
Halle Berry, fabuloasă în costum de baie cu un decolteu amețitor, la 58 de ani: „Nu mă pot decide dacă vreau...
Pro FM
La asta nu se aștepta nimeni! Cum a reacționat Jennifer Lopez când a aflat ce onorariu vrea Bruno Mars ca...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
CV-ul lui Gigi Becali, șters de pe pagina Parlamentului. Detaliile neștiute despre primul său mandat
Newsweek
OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
Digi FM
Ce crede Nicușor Dan despre Călin Georgescu: "Cel mai grav este că pune în discuţie apartenenţa noastră la...
Digi World
"Am corpul unei persoane de 75 de ani". Are 20 de ani și suferă de un sindrom care afectează doar câteva mii...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Mark Wahlberg și soția sa, festival de gesturi tandre, la plajă, în Barbados. Imaginile cu cei doi au făcut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...