Cetățenii din România sunt chemați la urne pe data de 1 decembrie pentru a vota noul parlament al țării. Alegătorii care doresc să-și exercite dreptul democratic primesc un singur buletin de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament. Românii din diaspora vor avea două zile la dispoziție pentru a vota la parlamentare 2024.
Alegerile parlamentare în România se desfășoară cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret și liber exprimat al votului. Fiecare cetățean are dreptul la un singur vot pentru Alegerea Senatului și un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților.
Cum poți vota la parlamentare în România
În România, alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați astfel:
În localitatea de domiciliu, dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viză de flotant la birourile pentru evidența populației pentru înregistrarea reședinței, pe liste permanente;
În localitatea de reședință (acolo unde au viza de reședință);
Pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primărie (printr-o solicitare depusă personal sau prin poștă) cu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru înscrierea în Registrul Electoral.
Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință.
În cazul în care alegătorul are viză de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare, dar nu în ambele.
În orice altă secție de votare, în afara localității unde alegătorul are reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ, care este o circumscripție.
Pentru votul la parlamentare, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului din secția de votare.
Cum poți vota la parlamentare în București
Dacă ai domiciliu în București, poți vota doar la secția de votare unde ești arondat, conform domiciliului sau reședinței, și ești înscris în lista electorală permanentă.
Dacă nu te regăsești în lista permanentă, vei vota la secția de votare unde este arondată strada unde ai domiciliu și vei fi înscris în lista suplimentară.
Dacă ai reședința în București, dar nu și domiciliul, vei merge la secția de votare la care este arondată strada reședinței. Vei vota pe lista permanentă doar dacă ai făcut cerere să fii înregistrat în Registrul Electoral, cu 45 de zile înaintea zilei alegerilor. Altfel, vei vota pe lista suplimentară.
Dacă ai și domiciliul și reședința în București, dar nu te-ai înregistrat la primărie, vei vota fie unde ai domiciliu, pe lista permanentă, fie unde ai reședința, pe lista suplimentară.
Bucureștenii nu pot vota în alt sector față de cel unde au domiciliu sau reședința, potrivit BEC.
Cum poți vota la parlamentare în străinătate
La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate.
Votarea în străinătate se desfășoară pe parcusul a două zile, respectiv:
- Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00;
- Duminică, 1 decembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00.
Dacă vor fi alegători la sediul secțiilor de vot, precum și la rând în afara sediului secției, atunci programul de votare se va prelungi până, cel târziu, la ora 23:59.
Alegătorii care au reședința sau domiciliul stabilite în străinătate pot vota astfel:
Cu înregistrare (opțional): votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, însă cetățenii se pot înscrie și în Registru ca "alegător în străinătate".
Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Cei care se înregistrează sunt menționați în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare (apropiate adresei din documente).
Cetățenii pot vota însă și pe liste suplimentare, în orice altă secție de votare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați;
Fără înregistrare: alegătorii pot vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovadă că au domiciliu ori reședința în străinătate (cu un document emis de statul respectiv), dar și dacă dețin un document românesc care le conferă dreptul să voteze (carte de identitate, pașaport etc).
Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau peste hotare, însă au drept la vot o singură dată.
Acte necesare românilor din diaspora pentru a vota la alegerile parlamentare
Alegătorii cu domiciliu în străinătate vor putea vota pe baza următoarelor acte de identitate:
- pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
- pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Alegătorii cu reședința în străinătate vor putea vota pe baza unui act de identitate românesc și a unui document emis de autoritățile străine, care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durata mai mare de 90 de zile, precum:
- cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.
Cum găsești secția la care ești arondat pentru votul la parlamentare
Pentru a putea afla către ce secție de votare să te îndrepți poți intra pe site-ul Autoritatea Electorală Permanentă, la secțiunea Registrul Electoral. Aici vei introduce CNP-ul, numele de familie și există deja bifa tipului de alegeri: alegeri parlamentare 01.12.2024, după care îți este afișată locația unde poți merge la vot.
Editor : C.S.