Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților. Ce rol are Parlamentul României

Data publicării:
Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților. Foto Shutterstock
Care este diferența dintre Senat și Camera Deputaților. Foto Shutterstock

Camera Deputaților și Senatul compun Parlamentul României, unica autoritate legiuitoare a țării. Membrii celor două camere sunt aleși prin vot universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București.

Parlamentul României are o structură bicamerală (formată din două adunări reprezentative, denumite, în unele state, camere) și fiecare adunare se organizează și funcționează după un regulament propriu.

Care este rolul Parlamentului

Parlamentul este corpul legislativ într-un stat democratic, care poate fi format din una sau două camere, respectiv sisteme/structuri (unicameral sau bicameral), dar și cu trei camere (sistem tricameral).

Rolul Parlamentului este acela de a adopta și respinge legi pe care ulterior le înmânează președintelui statului pentru aprobare/promulgare (publicarea și intrarea în vigoare a unui proiect de lege votat).

Legile constituționale se publică în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare în termen de 3 zile după aprobare.

Ce este Senatul României

Senatul este una dintre cele două camere ale Parlamentului României, care se alege prin vot universal, liber și secret direct de cetățenii cu drept de vot ai țării.

Senatul legal constituit alege Biroul permanent. Până la alegerea Biroului permanent, lucrările plenului Senatului sunt conduse de cel mai în vârstă senator, în calitate de preşedinte decan de vârstă, asistat de cei mai tineri 4 senatori, în calitate de secretari asistenţi.

În situaţia în care 2 sau mai mulţi senatori au aceeaşi vârstă/dată de naştere, desemnarea se face în ordinea alfabetică a numelui. Pentru validarea mandatelor, Senatul alege, în prima sa şedinţă, o comisie compusă din 15 senatori.

Numărul senatorilor care sunt propuşi în Comisia de validare de fiecare partid, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţă politică sau alianţă electorală trebuie să reflecte configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri, şi se stabileşte prin negocieri realizate de reprezentanţii acestora.

Camera Senatului este formată din 137 senatori. Alegerea senatorilor se face în baza Legii 2028 din 2015.

Senatul este ales pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește, de drept, numai în condițiile excepționale prevăzute de Constituție. Biroul permanent al Senatului este format din Președinte, Vicepreședinți, Secretari și Chestori. În prezent, sediul Senatului României este în Palatul Parlamentului.

Ce este Camera Deputaților

Camera Deputaților este cealaltă adunare reprezentativă a Parlamentului României, care este aleasă prin vot universal, liber, secret și direct de către cetățenii cu drept de vot ai României.

Camera Deputaților, la fel ca Senatul, este condusă de un Birou Permanent format din președinte, vicepreședinți, secretari și chestori.

Președintele Camerei Deputaților se alege prin vot secret la începutul legislaturii, pe întreaga durată a mandatului Camerei, iar ceilalți membrii ai Biroului permanent sunt aleși la începutul fiecărei sesiuni parlamentare.

Președintele Camerei are drepturi disciplinare asupra celorlalți membri și poate impune anumite sancțiuni, dacă este cazul, cu scopul de a menține buna dispoziție a ședințelor. Președintele poate cere Biroului Permanent chiar și excluderea temporară a deputatului din ședințele Camerei.

Nu există diferențe între senatori și deputați privind felul în care sunt aleși. Este valabil votul universal în cele 42 de circumscripții electorale, corespunzătoare celor 41 de județe și Municipiului București.

Potrivit articolului 71 din Constituţie, nimeni nu poate fi în acelaşi timp deputat şi senator, iar calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricarei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.

Camera Deputaţilor este formată din 332 deputați.

Care este diferența dintre Senat si Camera Deputatilor

O diferență între senatori și deputați, în cadrul alegerilor parlamentare din 2020, este tipul de cameră de care aparțin fiecare.

Senatul este camera superioară a Parlametului României, în timp ce Camera Deputaților este camera inferioară. Parlamentul din România este bicameral și adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare.

Ședințele celor două camere se desfășoară separat, însă pot exista și sedințe comune, potrivit unui regulament adoptat majorității deputaților și senatorilor, conform articolului 65 din Constituția României.

În comparație cu alte țări cu parlamente bicamerale, diferența dintre atributele celor două camere este mică, o lege trebuind să fie votată de ambele camere pentru a fi promulgată.

În articolul 75, Constituția României definește situațiile în care Camera Deputaților este prima cameră sesizată, și astfel cea care are decizia finală în caz de divergențe. Senatul este prima cameră sesizată în toate celelalte situații.

Spre deosebire de Camera Deputaților, Senatul are un număr mai mic de membri.

Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deptat la 70.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori,.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri