Alegeri prezidențiale 2024. Calendarul perioadei electorale și când începe votarea

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri prezidențiale 2024. Calendarul perioadei electorale și când începe votarea. Foto Shutterstock
Alegeri prezidențiale 2024. Calendarul perioadei electorale și când începe votarea. Foto Shutterstock

Guvernul României a stabilit și aprobat calendarul acțiunilor care se vor desfășura în perioada electorală pentru prezidențiale. Campania electorală începe pe 25 octombrie, iar prima zi a alegerilor în România este 24 noiembrie 2024, pentru primul tur de scrutin, și 8 decembrie, pentru al doilea tur.

În 2024 au loc alegeri parlamentare și prezidențiale. Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale începe în această săptămână, scrie Agerpres.

Cum se vor desfășura evenimentele în perioada următoare

Principalele repere ale acestei perioade sunt constituirea și desemnarea președintelui Biroului Electoral Central (BEC), depunerea candidaturilor, precum şi rămânerea lor definitive. Începerea campaniei electorale şi desfăşurarea celor două tururi de scrutin este programată după cum urmează:

Joi, 12 septembrie, vor fi desemnaţi cei cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale. Aceştia vor fi aleşi prin tragere la sorţi de către preşedintele ÎCCJ, dintre judecătorii în exerciţiu ai Înaltei Curţi.

În termen de 24 de ore de la învestirea judecătorilor în Biroul Electoral Central, cel mai târziu pe 13 septembrie, este ales preşedintele BEC, prin vot secret.

  • De asemenea, în termen de 24 de ore de la alegerea preşedintelui BEC, cel mai târziu la data de 14 septembrie, are loc completarea Biroului Electoral Central cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente şi cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar.

Cel mai târziu, la data de 28 septembrie are loc comunicarea către Ministerul Afacerilor Externe a localităţilor din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare, precum şi a numărului acestora.

Cel mai târziu, la data de 5 octombrie, ora 24:00, se vor depune candidaturile la prezidenţiale.

Vor intra în cursa electorală reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, dar şi candidaţi independenţi.

În termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii, cel mai târziu la data de 6 octombrie, se vor înainta către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

În termen de 48 de ore de la înregistrarea candidaturilor, cel mai târziu la data de 9 octombrie, are loc aducerea la cunoştinţa publică a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ale candidaţilor;

Pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive. Candidaturile şi semnele electorale definitive sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina online a Biroului Electoral Central, la sediile birourilor electorale constituite, precum şi prin intermediul mass-media, în ordinea în care au fost depuse.

În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, 12 octombrie, are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.

Campania electorală pentru prezidențiale începe pe 25 octombrie 2024

Alegerile prezidențiale în 2024 se vor desfășura astfel:

  • Pe 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidențiale;
  • 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Alegeri prezidențiale 2024. Primul tur de scrutin

  • Pe 22 noiembrie, de la ora 12:00, este prima zi de vot în străinătate. Votarea în diaspora se va încheia la ora 21:00.
  • A doua zi de votare în străinătate este pe 23 noiembrie, de la ora 7:00, iar românii își vor putea exercita dreptul la vot până la ora 21:00.
  • În ziua alegerilor în România, pe data de 24 noiembrie, de la ora 7:00, cetățenii vor putea merge la vot pentru alegerea unui nou președinte.

Votarea se va încheia la ora 21:00, însă, alegătorii care se află într-o secție de votare, dar și persoanele care se află la rând, în afara sediului secției de votare, pentru a intra în locul de votare, pot să își exercite dreptul la vot până la cel mult ora 23:59.

Alegeri prezidențiale 2024. Al doilea tur de scrutin

  • Până, cel târziu, pe data de 29 noiembrie se vor anunța candidații care participă la al doilea tur de scrutin:
  • Cel mai târziu, la data de 1 decembrie  se va comunica ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot;

Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin;

  • Prima zi a votării în străinătate: 6 decembrie, ora 12,00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21,00;

În ziua celui de-al doilea tur de scrutin: 7 decembrie, ora 7,00, se încheie campania electorală;

  • A doua zi a votării în străinătate: 7 decembrie, ora 7,00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21,00.
  • În ţară, românii se pot prezenta la urne pe: 8 decembrie. Votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00;

Pe 12 decembrie, are loc înaintarea către Curtea Constituţională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare

Ulterior, vor fi validate alegerile şi publicat rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial, potrivit Agerpress.

La alegerile prezidențiale din 2024, cetățenii vor vota pentru numirea unui nou președinte al României, pentru un mandat de cinci ani. Potrivit Constituției, Președintele reprezintă statul roman și este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, persoana aleasă drept Președintele României exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Pro FM
Demi Lovato, despre gustul dulce-amărui al faimei: "A fost tot ce mi-am dorit, dar m-am simțit mizerabil"
Film Now
Primul soț al lui J.Lo, dezvăluiri neașteptate: „Trebuia să ne prefacem” Ce sfaturi i-a dat cântăreței care e...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu