Autoritățile spaniole i-au cerut, luni, ambasadorului Coreei de Nord la Madrid, Kim Hyok-chol, să părăsească țara până la sfârșitul lunii, relatează France 24. Decizia Spaniei este un semn de protest față de testele nucleare ale Phenianului, catalogate de către diplomația spaniolă drept o „gravă amenințare la adresa păcii”.
„Astăzi, ambasadorul Coreei de Nord în Spani a fost declarat persona non grata”, a anunțat Ministerul spaniol de Externe pe Twitter.
De asemenea, lui Kim Hyok-chol i s-a cerut să reducă personalul diplomatic din consulatul nord-coreean de la Madrid.
Ambasada Coreei de Nord în Spania a fost deschisă în 2014.
Decizia autorităților spaniole vine în siajul unor măsuri similare de expulzare a ambasadorilor nord-coreeni luate de Peru și Mexic.
China și Rusia au început luni manevre militare comune în ape din apropierea Coreii de Nord, la câteva zile după efectuarea de noi teste nucleare și balistice de către Phenian.
Exercițiile militare au loc între acest oraș de coastă și ape situate mai la nord, notează sursa citată.
Aceste manevre survin la mai puțin de o lună de la cel de-al șaselea test nuclear efectuat de către Coreea de Nord, pe 3 septembrie, și de la cele două tiruri cu rachete balistice lansate deasupra Japoniei (pe 29 august și 15 septembrie).
Regimul nord-coreean justifică ambițiile sale militare prin necesitatea de a se proteja de SUA.
China este cel mai apropiat aliat diplomatic și economic al Coreei de Nord, dar a votat săptămână trecută cu restul Consiliului de Securitate al ONU o a opta serie de sancțiuni economice împotriva Phenianului.
Rusia susține propunerea chineză a unui „dublu moratoriu”: o înghețare a testelor atomice și cu rachete de către Coreea de Nord, în schimbul unei suspendări a exercițiilor militare comune ale SUA și Coreei de Sud, despre care Beijingul susține că amplifică tensiunile regionale.
De asemenea, luni, bombardiere B-1B şi avioane de vânătoare F-35 americane au efectuat exerciţii şi simulări de bombardare deasupra Peninsulei Coreea, a anunţat Ministerul sud-corean al Apărării.
Bombardierele au decolat de pe insula americană Guam, din Pacific, iar avioanele de vânătoare au venit din Japonia.
La manevre au luat parte şi şase avioane de vânătoare sud-coreene, a precizat un oficial de la Seul.
La începutul lunii, forţele terestre şi aeriene sud-coreene au desfăşurat exerciţii combinate de tragere, ca răspuns la cel de-al şaselea test nuclear făcut de Coreea de Nord.