Duminică, 24 noiembrie, au loc alegerile prezidențiale 2024, din primul tur de scrutin, în intervalul orar 7:00 - 21:00. Al doilea tur, dacă va fi necesar, a fost programat pentru data de 8 decembrie. Cum arată buletinul de vot pentru alegerea noului președinte al României.
Românii urmează să voteze persoana pe care o consideră potrivită pentru a ocupa funcția supremă în stat timp de cinci ani, perioada mandatului. O persoană poate ocupa funcția de președinte pentru maximum două mandate consecutive.
Cum sunt tipărite buletinele de vot
Legea 370/2004: „Buletinele de vot se imprimă de către Regia Autonomă "Monitorul Oficial", cu litere de aceeaşi mărime şi aceleaşi caractere şi cu aceeaşi cerneală, în atâtea exemplare câţi alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente, cu un supliment de 10%, la care se adaugă numărul estimat al buletinelor de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate.
În acest sens, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) comunică Biroului Electoral Central (BEC) numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral, iar Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate”.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur
Biroul Electoral Central a anunțat în luna octombrie lista definitivă a candidaților pentru alegerile prezidențiale, dar și că a fost stabilită, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinele de vot.
Astfel, ordinea candidaților la prezidențiale, pe buletinele de vot, este următoarea:
- Elena Lasconi - Unirea Salvați România;
- George Simion - Alianța pentru Unirea Românilor;
- Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;
- Nicolae Ciucă - Partidul Național Liberal;
- Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;
- Mircea Geoană - candidat independent;
- Ana Birchall - candidat independent;
- Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru - Alternativa pentru Demnitate Națională;
- Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;
- Ludovic Orban - Forța Dreptei;
- Călin Georgescu - candidat independent.
- Cristian Diaconescu - candidat independent
- Cristian-Vasile Terheș - Partidul Național Conservator Român
- Silviu Predoiu - Partidul Liga Acțiunii Naționale
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, în România
Poți descărca buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din România, primul tur de scrutin din 24 noiembrie.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, în străinătate
Poți descărca buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din străinătate, primul tur de scrutin din 24 noiembrie.
Ludovic Orban a anunțat în dezbaterea prezidențială Digi24 că se retrage din cursă. Ce se întâmplă cu buletinul de vot deja tipărit
Ludovic Orban, candidatul Forța dreptei și PMP pentru președinția României, a anunțat la dezbaterea candidaților de la Digi24, că se retrage din cursă și o va susține pe Elena Lasconi, președinta USR și candidata acestei formațiuni la funcția de președinte al României.
„Mă retrag din competiţia prezidenţială. Îi acord susţinerea mea Elenei Lasconi. Am luat decizia să continuăm campania electorală pentru prezidenţiale, dar să fie pentru susţinerea Elenei Lasconi. Am intrat cu încredere şi speranţă în acesată competiţie, susţinut de oameni de bună credinţă. Sunt un om realist, care ştie exact care este situaţia politică şi ştie când să facă un pas lateral sau înapoi”, a declarat, în dezbaterea organizată de Digi 24 şi Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ludovic Orban.
Pe buletinul de vot va exista în continuare numele lui Ludovic Orban, deoarece documentele au fost deja tipărite
„Legea prevede un anume interval de timp în care competitorul politic poate să își retragă candidatura. După expirarea acestui termen, tipărirea buletinului de vot, transportul buletinelor de vot în județe, acest lucru nu mai influențează desfășurarea votului, astfel încât buletinul de vot va cuprinde și numele competitorului politic.
În centralizarea până la Biroul Electoral Central se va păstra această structură, adică inclusiv cu numărul voturilor exprimate în favoarea competitorului care s-a retras.
De acele voturi nu va profita niciun alt competitor, pentru că vor fi desemnaţi participanţi în turul 2 primii doi competitori care au obţinut cel mai mare număr de voturi exprimate. Mai pe înţelesul tuturor, nu are nicio importanţă dacă un competitor s-a retras în ceea ce priveşte desfăşurarea votului şi stabilirea rezultatului votului”, a declarat șeful Autorității Electorale Permanenete, Toni Greblă.
Câte buletine de vot se vor acorda în București pe 24 noiembrie
Bucureștenii vor primi patru buletine de vot pentru data de 24 noiembrie 2024. Referendumul din Capitală este organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale 2024. Astfel, oamenii care locuiesc în București și vin la vot vor primi:
- Un buletin de vot pentru alegerea președintelui României;
- Trei buletine de vot pentru referendum, câte unul pentru fiecare dintre cele trei întrebări propuse:
Editor : C.S.