„Dacă ei vor război, ce putem face noi?”. Viața în Liban, sub bombardamentele israeliene

Data publicării:
profimedia-0911074337
Locuitorii din sudul Libanului au început să plece spre zonele considerate mai sigure, cele din nordul țării Foto: Profimedia

Locuitorii din sudul Libanului au început să-și strângă bunurile și să caute locuri considerate mai sigure, după raidurile israeliene din ultimele zile. Luni, aproape 500 de oameni au murit în urma bombardamentelor intense, despre care armata israeliană spunea că vizează ascunzătorile grupării armate Hezbollah. Iar în fața acestor atacuri, drumurile au ajuns să fie blocate de oameni, care încercau să plece din zonă, cu mașinile, scrie BBC News, care a adunat mărturii ale oamenilor. 

Unii locuitori au relatat că au primit avertismente sub formă de mesaje text și înregistrări vocale din partea armatei israeliene de a părăsi zonele din apropierea pozițiilor grupării susținute de Iran.

Zahra Sawli, o studentă din orașul sudic Nabatieh, a declarat pentru că bombardamentele au fost intense. „M-am trezit la 6 dimineața în sunetul bombardamentelor. Până la prânz a început să devină foarte intens și am văzut o mulțime de lovituri în zona mea.”

Spre deosebire de mulți alții, ea și cei cu care era nu au ieșit din casă. Nu au îndrăznit, a spus ea. „Unde ar trebui să mergem? O mulțime de oameni sunt încă blocați pe străzi. Mulți dintre prietenii mei sunt încă blocați în trafic pentru că o mulțime de oameni încearcă să fugă”, a spus studenta.

Luni la amiază, drumurile spre nordul Beirutului erau blocate de trafic, cu vehicule care se îndreptau spre capitală pe ambele părți ale unei autostrăzi de coastă cu șase benzi. Alte imagini au arătat oameni plimbându-se de-a lungul plajei din sudul orașului Tyre, în timp ce coloane de fum se ridicau de la loviturile aeriene din interiorul țării.

BBC a vorbit cu o familie de cinci persoane care a ajuns în Beirut pe o singură motocicletă. Dintr-un sat din sud, se îndreptau spre Tripoli, în nord. Erau epuizați.

„Ce vreți să spunem? A trebuit doar să fugim”, a spus tatăl.

People in southern Lebanon are fleeing the region due to Israeli attacks
Locuitorii din sudul Libanului au început să plece spre zonele considerate mai sigure, cele din nordul țării Foto: Profimedia

Până luni seară, Ministerul Sănătății de la Beirut a raportat că 492 de persoane au fost ucise și peste 1.600 au fost rănite în bombardamentele israeliene. A fost cea mai sângeroasă zi pentru Liban, după un an de confruntări între Israel și gruparea șiită Hezbollah. 

Ministerul a precizat că cel puțin 35 de copii se numără printre cei uciși.

De partea cealaltă, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au efectuat 1.100 de lovituri în ultimele 24 de ore. Printre acestea se numără o lovitură aeriană în sudul Beirutului care, potrivit IDF, a vizat un comandant de rang înalt al Hezbollah.

Panică și în Beirut

Și în capitala Beirut a existat o neliniște generalizată. În timp ce oamenii din sud ajungeau în oraș în mașini cu valize fixate pe capotă, unii dintre locuitorii orașului căutau și ei locuri mai sigure.

Israelul a avertizat populația să evacueze zonele în care susține că Hezbollah depozitează arme - dar a trimis, de asemenea, avertismente populației din districtele Beirutului care nu sunt considerate bastioane ale Hezbollah, inclusiv Hamra, o zonă în care se află sedii de ministere, bănci și universități.

Părinții s-au grăbit să își ia copiii de la școală după ce au primit mai multe avertismente de a părăsi zona.

Un tată, Issa, și-a luat fiul de la școală, declarând agenției de știri Reuters: „Suntem aici din cauza apelurilor telefonice. Ei sună pe toată lumea și amenință oamenii prin telefon. Așa că suntem aici pentru a-mi lua băiatul de la școală. Situația nu este liniștitoare”, a spus el.

Mohammed, un palestinian aflat pe drum împreună cu soția sa, a vorbit cu BBC pe drumul de ieșire din Beirut. Când a fost întrebat dacă ar rămâne în capitală, el a spus: „În Liban, niciun loc nu este sigur, Israelul spune că va bombarda peste tot. Acum au amenințat acest cartier, așa că unde ar trebui să mergem? Este înfricoșător, nu știu ce să fac - să lucrez, să merg acasă, habar nu am ce să fac.”

Între timp, în timp ce o echipă de jurnaliști de la BBC se instala pe o parte a drumului, un șofer de taxi a strigat către ei întrebând dacă știau că se desfășoară o criză a combustibilului. „Prea mulți oameni vin la Beirut”, a spus el.

Școlile au fost transformate în grabă în adăposturi pentru fluxurile de evacuați care vin din sud. În urma unui ordin guvernamental, școlile din Beirut și Tripoli, precum și din estul Libanului au fost transformate în adăposturi.

People in southern Lebanon are fleeing the region due to Israeli attacks
Locuitorii din sudul Libanului au început să plece spre zonele considerate mai sigure, cele din nordul țării Foto: Profimedia

Luni, reporterii BBC a fost într-o sală de clasă a unei școli publice din Bir Hasan, în vestul Beirutului, care era pregătită pentru oamenii care veneau din Valea Bekaa - un bastion Hezbollah din nord-estul Libanului, pe care Israelul a declarat că îl vizează.

Sălile de clasă au fost stivuite cu saltele, dar aveau să fie complet ocupate până la sfârșitul zilei, potrivit declarațiilor muncitorilor care aranjau școala.

„Țara noastă e bombardată”

Între timp, spitalele libaneze au primit, de asemenea, ordin să anuleze luni toate intervențiile chirurgicale care nu erau urgente, medicii pregătindu-se pentru un val de victime și răniți.

În ciuda atmosferei tensionate și nesigure din Beirut, unii oameni au fost sfidători.

„Dacă are loc un război total, ar trebui să stăm împreună ca libanezi, indiferent de afilierea noastră politică, pentru că, în cele din urmă, țara noastră este bombardată”, a declarat un bărbat pentru BBC.

Alții erau pur și simplu resemnați.

„Dacă ei vor război, ce putem face noi? Ne-a fost impus. Nu putem face nimic”, a declarat pentru Reuters proprietarul unui magazin, Mohammed Sibai.

Mohammed, în vârstă de 57 de ani, care locuiește în suburbia Dahieyh din sudul Beirutului - principala bază de putere a Hezbollah în capitală - a declarat pentru BBC că a „supraviețuit tuturor războaielor din 1975”, așa că „este normal pentru mine”. „Nu voi pleca, voi rămâne în casa mea”, a spus el.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou sistem SGR în România: Produsele pe care nu le vei mai arunca, cu puncte de colectare în toată țara
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
Javier Bardem o adoră pur și simplu! Penelope Cruz, impresionată de cum a vorbit soțul despre ea. S-a lăsat...
Adevarul
Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi
Newsweek
Rusia intră cu un avion militar în Japonia care ridică avioane F-15. Portavion chinez în apropiere
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Cum arată Xena și Gabrielle la mai bine de 20 de ani de la ultimul episod din "Xena, prințesa războinică"...
UTV
Anca Turcasiu a anuntat ce planuri de viitor are alaturi de noul sau iubit:“Am hotorat impreuna cu iubitul...