Cum vrea UE să-l pedepsească pe Viktor Orban după ce s-a văzut cu Putin și Xi Jinping. „Ar fi un semnal clar pentru Ungaria” (POLITICO)

Data actualizării: Data publicării:
Premierul ungar, Viktor Orban. Foto: Profimedia
Premierul ungar, Viktor Orban. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană ia în calcul o măsură fără precedent împotriva lui Viktor Orban, după ce premierul ungar s-a întâlnit cu Vladimir Putin și cu Xi Jinping, și vrea să boicoteze summitul Afacerilor Externe al Ungariei din luna august, scrie POLITICO

Miniștrii Afacerilor de Externe ai Uniunii Europene vor ignora Ungaria prin organizarea propriului summit al Afacerilor Externe în august, în loc să se deplaseze la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orban, scrie sursa citată.

Ungaria, care deține președinția prin rotație a Consiliului UE, intenționează să organizeze un summit al Afacerilor Externe la Budapesta în perioada 28-29 august - o ocazie excelentă pentru Orban de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului și pentru ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, de a se afla în centrul atenției.

„Un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”

După ce Orban a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și a avut întâlniri cu Vladimir Putin și Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de Externe au căutat o modalitate de a evita să devină protagoniști la ceea ce ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă al lui Orban.

Șeful politicii Externe a UE, Josep Borrell, va convoca miniștrii la un consiliu „formal” pentru Afaceri Externe în același timp cu summitul lui Orban, potrivit a trei diplomați UE care au cunoștință directă de plan și care au solicitat anonimatul din cauza naturii sensibile a demersului.

Inițiativa vine după ce trimisul Ungariei la UE, Balint Odor, a fost aspru criticat de colegii săi la o reuniune de la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul. Prin boicotarea summitului său de Afaceri Externe, miniștrii speră să limiteze trollingul Ungariei.

„Dacă există un consiliu oficial pentru Afaceri Externe, organizat de Înaltul Reprezentant [Borrell] în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomați.

Un altul a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalți miniștri de Externe au dorit să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Ungaria, un ghimpe pentru UE

Chiar înainte de războiul Rusia-Ucraina, tensiunile dintre UE și Ungaria au crescut de-a lungul anilor. Sub conducerea lui Orban, țara a regresat în ceea ce privește normele democratice și statul de drept și a perturbat buna funcționare a UE prin blocarea adoptării legilor sau a finanțării pentru a obține concesii în domenii fără legătură cu acestea.

Miniștrii altor țări din UE au fost dispuși să privească Ungaria cu răceală. La prima reuniune a președinției ungare, organizată la Budapesta pentru a discuta despre politica industrială, au fost prezenți doar șapte miniștri din alte țări. Niciun comisar nu a fost prezent.

Boicotarea a ceea ce ar trebui să fie un eveniment stelar pentru țara care deține președinția, pentru a se prezenta pe scena mondială, este o sfidare și mai mare, menită să ia vântul din pânzele lui Orban, scrie POLITICO.

Un diplomat a glumit spunând că „din păcate” țara lor nu va putea participa la evenimentul lui Orban dacă Borrell organizează o altă reuniune.

Planul a fost deja discutat neoficial cu mai multe țări din UE, inclusiv Franța și Germania. Miercuri, echipa lui Borrell va prezenta planul celor 27 de reprezentanți permanenți ai UE.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale