Cum a reușit Ucraina să obțină superioritatea în lupta cu „Zeul Războiului”, faimoasa artilerie rusească
Data publicării:
Artileria, care a fost piesa de bază a ofensivei rusești în Ucraina, întâmpină mari probleme pe câmpul de luptă, în timp ce armamentul tot mai eficient folosit de ucraineni produce pierderi masive armatei ruse, potrivit analiștilor americani citați de Newsweek.
Artileria, numită „Zeul Războiului” de Iosif Stalin datorită distrugerilor pe care le provoacă, este esențială și pentru contraofensiva în desfășurare a Ucrainei.
Cu toate că a obținut câștiguri teritoriale într-un ritm mult mai lent decât în timpul ofensivei fulgerătoare de anul trecut, analiștii cred că lipsurile cu care se confruntă artileria rusească nu doar că le permit ucrainenilor să opereze cu o flexibilitate mult mai mare, dar au stat și la baza revoltei mercenarilor lui Evgheni Prigojin de la finalul lunii iunie.
„Artileria a fost avantajul Rusiei până acum”, a spus un oficial de rang înalt al serviciilor de informații din armata Statelor Unite. Cu toate că duelul de artilerie dintre cele două țări a fost fără oprire și a avut un efect devastator pentru ambele părți, acum Rusia este cea care suferă cele mai mari pierderi”.
Contraofensiva este acum împiedicată în mare parte doar de minele plantate de ruși și de liniile lor de apărare pe care le-au pregătit timp de un an.
O combinație de factori, printre care se numără armamentul de mai bună calitate livrat de țările occidentale, informațiile mai precise legate de operațiunile militare ale inamicului și atacurile lansate de la distanță asupra liniilor rusești de aprovizionare s-au acumulat în favoarea Ucrainei în ultimele 10 luni.
Atacurile neorganizate și haotice ale rușilor, inclusiv asalturile disperate ale mercenarilor Wagner au rezultat în pierderi tot mai multe în rândul armatei ruse, potrivit analiștilor.
Impresia lăsată în rândul publicului de rebeliunea Wagner este una greșită, explică unul dintre oficialii americani contactați de Newsweek care a prezis mereu că Rusia va pierde războiul din Ucraina.
„Nu a fost nicio lovitură de stat și Prigojin cel mai probabil a ieșit la rampă ca să îi atragă atenția direct lui Putin despre pierderile devastatoare și strategia perdantă a Moscovei.”
Serviciile de informații americane estimează acum că Rusia a pierdut superioritatea în privința artileriei de tip „obuziere”, dar nu și în privința lansatoarelor de rachete.
Rusia, care trăgea la un moment dat și cu 50.000 de proiectile pe zi, a ajuns acum să folosească de zece ori mai puține, concentrându-și atacurile doar asupra zonelor unde armata ucraineană este foarte activă.
Rusia este constrânsă și de faptul că Ucraina a distrus și capturat o mare parte din radarele folosite de ruși pentru a detecta și răspunde la atacurile artileriei ucrainene.
Lipsa unităților de artilerie, a muniției și a rachetelor i-au forțat pe comandanții ruși să limiteze operațiunile infanteriei la apărarea statică a tranșeelor.
Dacă există un lucru despre care nimeni nu a anticipat că va contribui la victoria Ucrainei, acel lucru este superioritatea artileriei ucrainene în fața celei rusești.