Coreea de Nord, care este sancționată pentru dezvoltarea de arme nucleare, a preluat șefia organismului ONU care caută să încheie acorduri de dezarmare, transmite Reuters. Statul nord-coreean a acționat de-a lungul timpului în ciuda rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, care îl condamna.
În acest an, Coreea de Nord a testat mai multe rachete balistice – interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU – și pare că se pregătește să efectueze un nou test nuclear pentru prima dată din 2017.
Statul a obținut președinția Coferinței privind Dezarmarea deoarece este o funcție care se schimbă alfabetic prin rotație, între cei 65 de membri.
„RPDC rămâne angajată să contribuie la pacea globală și dezarmarea și atașează importanță la munca conferinței”, a declarat ambasadorul Han Tae Song într-o ședință la Geneva, spunând că este o „onoare și un privilegiu” să aibă acest rol.
Statul înarmat nuclear a lansat câteva rachete săptămâna trecută, inclusiv una despre care se crede că este cea mai mare rachetă intercontinentală balistică pe care o deține.
Trimișii occidentali au condamnat joi pe rând acțiunile Phenianului, Australia spunând că sunt „destabilizatoare”.
Însă, nu au dat curs cererilor a zeci de ONG-uri să părăsească ședința, au spus martorii. În schimb, unele misiuni diplomatice au trimis reprezentanți de rang inferior față de ambasadorii care ar participa în mod obișnuit.
Reacția generală din sală a fost văzută de observatori ca fiind moderată în comparație cu reacția față de președinția siriană de la același organism în 2018. În timpul acelei ședințe, Canada a citit, ca protest, testimonialele supraviețuitorilor atacurilor chimice din Siria.
Hillel Neuer, director executiv la Organizația pentru drepturile omului, care monitorizează performanța organismului global, a spus că președinția Coreei de Nord ar „submina serios imaginea și credibilitatea ONU”.
Așteptările pentru această serie de întâlniri sub președinția Phenianului erau oricum joase. Conferința privind Dezarmarea – singurul forum mondial multilateral pentru dezarmare – nu a ajuns la vreun acord din 1996, când a fost semnat Tratatul Comprehensiv pentru Interzicerea Testelor Nucleare.
„Aceasta poate sublinia doar irelevanța CD în actualul context”, spune Marc Finaud, expert de la Centrul pentru Politica de Securitate de la Geneva, despre rolul Coreei de Nord.
Editor : A.C.