Coreea de Nord a lansat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a doua oară în doar câteva zile

Data actualizării: Data publicării:
test racheta coreea de nord profimedia-0909302194
Coreea de Nord a efectuat un al doilea test cu rachete balistice în ultimele șapte zile. Foto Profimedia

Coreea de Nord a lansat miercuri mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre coasta sa de est, au anunțat Coreea de Sud și Japonia, la câteva zile după ce Phenianul a dezvăluit o instalație de îmbogățire a uraniului și a promis să își consolideze arsenalul nuclear, relatează Reuters.

Rachetele au decolat de la Kaechon, la nord de capitala Phenian, în jurul orei locale 6:50 (00:50 ora României, miercuri) în direcția nord-est și au zburat aproximativ 400 km, a declarat Statul Major Interarme (JCS) din Coreea de Sud, fără a preciza câte au fost lansate și unde au aterizat.

„Condamnăm ferm lansarea de rachete de către Coreea de Nord ca fiind o provocare clară care amenință grav pacea și stabilitatea peninsulei coreene”, a declarat JSC într-o declarație, promițând răspunsuri copleșitoare la orice alte provocări.

La aproximativ 30 de minute după anunțarea primei rachete, paza de coastă a Japoniei a declarat că Coreea de Nord a lansat o altă rachetă balistică. Ministrul japonez al apărării, Minoru Kihara, a declarat că cel puțin una dintre rachete a căzut în apropiere de coasta interioară estică a Nordului și că lansările „nu pot fi tolerate”.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat pe X că este la curent cu lansările și că se consultă îndeaproape cu Seulul și cu Tokyo.

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune joia trecută, prima astfel de lansare în mai mult de două luni, pe care a descris-o ulterior drept un test al unui nou sistem de rachete cu lansare multiplă de 600 mm.

JCS din Coreea de Sud a declarat că lansarea ar fi putut avea drept scop testarea armelor pentru export către Rusia, pe fondul intensificării cooperării militare dintre cele două țări.

Statele Unite, Coreea de Sud și Ucraina, printre alte țări, au acuzat Phenianul că furnizează rachete Moscovei pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina, în schimbul asistenței economice și militare.

Ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui, care vizitează Rusia în această săptămână pentru a participa la conferințe, s-a întâlnit marți cu omologul său Serghei Lavrov la Moscova și a discutat despre modalitățile de promovare a relațiilor bilaterale, a declarat Ministerul rus de Externe pe site-ul său.

Lansările de rachete de miercuri au avut loc, de asemenea, la câteva zile după ce țara izolată a arătat pentru prima dată imagini cu centrifugele care produc combustibil pentru bombele sale nucleare, în timp ce liderul Kim Jong Un a vizitat o instalație de îmbogățire a uraniului și a cerut mai mult material de calitate militară pentru a-și spori arsenalul.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Ce avere are Inna, la doar 37 de ani. Arista deține o proprietate care costă peste un milion de dolari
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
De ce a fugit Luminița Dobrescu, prima laureată Cerbul de Aur, din țară. ”Oferta de la Securitate.”
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
Momentul adorabil când un pui de urs polar își îmbrățișează mama. Imaginile au făcut înconjurul lumii
Film Now
Talluah, fiica cea mică a lui Bruce Willis, despre starea de sănătate a tatălui ei: „Sunt zile dureroase!”
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei