Ziua de 6 februarie 1971 ar părea una destul de banală pentru sportul american, scrie CNN. Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun, am putea spune, dacă n-am ști că la 380.000 de kilometri depărtare de Pământ cineva juca golf. Acea persoană era astronautul Alan Shepard și se afla pe Lună.
Imaginile neclare cu echipajul misiunii Apollo 14 – al treilea care a ajuns pe Lună – care au putut fi văzute pe ecranele televizoarelor i-a lăsat pe oamenii de pe Pământ cu gurile căscate, inclusiv pe angajații centrului de control al misiunilor NASA de la Houston.
Un pasionat jucător de golf, Shepard a apelat la Jack Harden, un jucător profesionist de la River Oaks Country Club din Texas, ca să îi construiască o crosă de golf specială, pe care apoi a ascuns-o în costumul său de astronaut împreună cu câteva mingi de golf învelite într-o șosetă.
Niciunul dintre aceste obiecte nu se regăsea în inventarul NASA. Programul Apollo a costat aproape 25 de miliarde de dolari – în jur de 246 de miliarde la valoarea banilor de astăzi, potrivit unei analize din 2019 a Societății Planetare – ceea ce a dat un nou înțeles expresiei „timpul înseamnă bani”.
Având la dispoziție doar câteva minute care au costat milioane de dolari, programul astronauților aflați pe suprafața Lunii era stabilit cu mare exactitate pentru a asigura eficiență maximă.
Se bănuiește că doar directorul misiunii, Bob Gilruth, știa despre planul secret al lui Shepard, acesta primind permisiunea superiorului său de a juca golf pe Lună doar cu condiția ca astronautul să aștepte până la finalul programului de activități extravehiculare și doar în situația în care mai rămâne destul timp.
Unul dintre cele mai dificile terenuri de golf din tot Universul
După nouă ore de plimbări pe suprafața satelitului nostru natural și câteva experimente științifice, pe drumul de întoarcere spre modulul lunar, Shepard a acționat. Comandantul și-a atașat capul de crosă modificat la o unealtă proiectată pentru colectarea de probe de rocă de pe suprafața Lunii și s-a pregătit să lovească mingea pe unul dintre cele mai dificile terenuri de golf din întreg Universul – cu o singură mână.
„Houston... s-ar putea să recunoașteți că ceea ce am în mână este mânerul [de la dispozitivul] de prelevare a probelor de sol pentru situații de urgență”, a spus Shepard.
Se întâmplă că la fundul lui este o crosă adevărată de golf, a continuat astronautul, vorbind direct în cameră. „În mâna stângă am o mică bilă albă cu care milioane de americani sunt familiarizați”.
„Din păcate, costumul este atât de rigid încăt nu pot face asta cu două mâini, dar voi încerca o mică lovitură din groapa de nisip aici.” După două încercări eșuate, prima lovitură a lui Shepard a zburat într-un crater din apropiere.
Unde sunt mingile de golf acum și cât valorează
Prima lovitură nu a fost foarte impresionantă, dar Shepard mai avea o minge. Lăsând în urmă o explozie de praf lunar, a doua minge a fost lovită mult mai bine, iar astronautul a putut să își admire realizarea.
„Mile și mile și mile”, a remarcat fericit Shepard în timp ce mingea lovită de el zbura prin atmosfera rarefiată a Lunii și dispărea din vedere, înghițită de întunericul infinit al spațiului.
Fără a avea la dispoziție tehnologia de urmărire a traiectoriei mingii de golf, Shepard s-a întors pe Pământ fără să știe unde a ajuns mingea sa, care, în lipsa vântului și a eroziunii, zace cel mai probabil în continuare pe suprafața Lunii acolo unde a fost trimisă de crosa astronautului.
Un articol din 2021 al ESPN a estimat că fiecare minge de golf lovită de Shepard ar valora azi la licitație cel puțin 10 milioane de dolari.