Cinci cazuri celebre de otrăviri din motive politice. Ce este „umbrela bulgară”
Data actualizării: Data publicării:
Otrăvirea este o metodă favorită încă din Antichitate de eliminare a adversarilor politici sau unor persoane incomode, iar istoricii încă dezbat dacă Cleopatra, Napoleon sau Alexandru cel Mare au fost asasinaţi în acest fel, scrie AFP care prezintă cinci cazuri celebre de otrăvire sau de tentativă de otrăvire, scrie News.ro.
Lista s-ar putea lungi, după spitalizarea, duminică, în Marea Britanie, a unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal, care se află într-o stare critică după ce pare că ar fi fost otrăvit în mod misterios.
UMBRELA BULGARĂ
În 1978, în plin Război Rece, disidentul bulgar Gheorghi Markov, un critic dur al lui Todor Jivkov, aşteaptă un autobuz, la Londra, pentru a se întoarce acasă, după muncă, la BBC. Brusc, el este înţepat în coapsă de un trecător care îşi pierde umbrela. Cuprins de o febră puternică în aceeaşi seară, el moare trei zile mai târziu.
Vârful umbrelei s-a dovedit a fi o armă. Scriitorul ar fi fost otrăvit cu un lichid dintr-o capsulă de mărimea unui bold.
O autopsie a stabilit că a murit din cauza unei doze de 0,2 miligrame de ricin, o otravă violentă, de 6.000 de ori mai puternică decât cianura.
Cazul nu a fost niciodată elucidat.
VX ÎN MALAYSIA
Într-un caz mai recent, Kim Jong-nam, fratele vitreg, în diszgraţie, al liderului Coreei de Nord Kim Jong-un, a fost asasinat în plină zi, pe 13 februarie 2017, cu un agent neurotoxic, pe aeroportul din Kuala Lumpur, în Malaysia.
În timp ce aştepta un avion către Macao, el a fost abordat de două femei, care l-au stropit cu o substanţă pe faţă, potrivit unor imagini surprinse de camere de supraveghere. Kim Jong-nam a decedat la puţin timp după aceea, în drum către spital.
Urme de VX, un agent neurotoxic clasat drept armă de distrugere în masă, au fost descoperite pe faţa şi în ochii săi în cursul examenelor medico-legale.
Coreea de Nord, care a negat mereu în mod vehement orice implicare în acest asasinat, deţine VX, potrivit unor experţi. Însă ancheta nu a stabilit cum l-au putut obţine cele două femei.
CEAI TOXIC
La 1 noiembrie 2008, opozantul rus şi fost agent FSB Aleksandr Litvinenko se întâlneşte cu doi ruşi, la un ceai, la Millenium Hotel, în centrul Londrei, şi discută despre posibile oportunităţi de afaceri.
Litvinenko - care ancheta cu privire la eventuale legături între Kremlin şi reţele mafiote, dar colabora totodată cu serviciile secrete briatnice - s-a simţit foarte rău după ce a băut ceaiul. El a murit câteva săptămâni mai târziu, la vârsta de 45 de ani, otrăvit cu plutiniu-210, o substanţă radioativă extrem de toxică, produsă în Rusia.
O anchetă efectuată de către Marea Britanie a conchis că preşedintele rus Vladimir Putin „probabil a aprobat” uciderea fostului spion, o acuzaţie catalogată drept o „glumă” de către Moscova.
Moartea lui Litvinenko a provocat o criză diplomatică între Marea britanie şi Rusia, care a refuzat mereu să-l extrădeze pe principalul suspect.
DESFIGURAT CU DIOXINĂ
În septembrie 2004, ucraineanul Viktor Iuşcenko, candidatul opoziţiei şi eroul „revoluţiei portocalii”, se îmbolnăveşte grav în plină campanie prezidenţială, în care-l înfruntă pe Viktor Ianukovici, candidatul favorit al Moscovei.
Medici austrieci identifică, trei luni mai târziu, o otrăvire cu dioxină. Iuşcenko a fost ales, cu toate acestea, preşedinte al Ucrainei, în ianuarie 2008. În pofida tratamentelor, faţa sa ciupită şi deformată poartă în continuare urmele otrăvii.
PALESTINIAN OTRĂVIT
În septembrie 1997, la Amman, agenţi din cadrul Mossadului, serviciile israeliene de informaţii externe, încearcă să-l asasineze pe Khaled Meshal, liderul Biroului Politic al mişcării islamiste Hamas, injectându-i otravă în gât.
Liderul palistinian, care a intrat în comă, a fost salvat prin intervenţia regelui Hussein al Iordaniei, care a cerut antidotul Guvernului israelian, condus de Benjamin Netanyahu, în schimbul eliberării a doi agenţi israelieni.