„Putin o să-mi vină de hac”. Fostul spion rus Serghei Skripal, otrăvit cu noviciok, se teme de „răzbunare” dacă va reveni în Rusia

Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage
Vladimir Putin și fostul spion rus Serghei Skripal, victima în 2018 a unei tentative de asasinat cu noviciok. Colaj foto: Profimedia Images

Fostul spion rus Serghei Skripal, aflat în prezent în Marea Britanie și care a fost în 2018 ținta unei tentative de asasinat cu Noviciok din partea serviciilor secrete ruse, a recunoscut că dacă va reveni în Rusia, Putin „o să-i vină de hac”, informează BBC.

„Srkipal a spus că îl cunoaște personal pe liderul rus Putin și că Putin o să-i vină de hac”, a declarat, în fața unei instanțe de judecată, Ross Cassidy, un fost vecin englez și prieten al lui Skripal. Cassidy a adăugat că Skripal i-a spus în 2010 că nu dorește să se întoarcă înapoi în Rusia, deoarece se teme de „răzbunarea” lui Putin.

În prezent, autoritățile londoneze anchetează modul în care Dawn Sturgess, o femeie în vârstă de 44 de ani, a murit în iulie 2018, fiind otrăvită involuntar cu noviciok, după ce a cules de pe jos o sticluță de parfum contaminată cu respectivul agent neurotoxic în localitatea Amesbury, Wilthisre, la puțin timp după tentativa de asasinat asupra lui Skripal și a fiicei acestuia în Salisbury, o localitate situată la câțiva kilometri distanță.

Cassidy a mai precizat în fața instanței că în ziua în care a luat-o pe Iulia de la aeroportul Heathrow, cu 24 de ore înainte de tentativa de asasinat - a avut impresia că este urmărit de ceea ce a crezut la acel moment că e o mașină de poliție fără însemne.

Inițial, Ross Cassidy a depășit mai întâi o mașină albă, după care a încetinit pentru a nu depăși limita de viteză. Ulterior, Cassidy a mai observat un BMW negru care se menținea la distanță constantă de el.

„După ce s-a întâmplat a doua zi, am ajuns la concluzia că atunci, cel mai probabil, eram urmăriți”.

Ulterior, șeful poliției metropolitane engleze, Dominic Murphy, a precizat, tot în fața instanței, că cele două vehicule aparțineau, într-adevăr, poliției din Hampshire și că se aflau de fapt într-o „cu totul altă” misiune.

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal crede că Vladimir Putin a ordonat otrăvirea sa cu noviciok. „Am citit că Putin e personal foarte interesat de otrăvuri și îi place să citească despre ele”, a spus Serghei Sripal, citat de Reuters. Skripal, care a vândut secrete ruseşti Marii Britanii, şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă publică în oraşul Salisbury din sudul Angliei, în martie 2018, după ce clanţa uşii de la intrarea în casa sa a fost contaminată intenţionat cu noviciok.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri