Producţia industrială a Germaniei a scăzut în octombrie, reducând speranţele că acest sector cheie se va redresa la începutul trimestrului patru din 2024 şi sporind temerile legate de intrarea în recesiune a celei mai mari economii europene, transmit Bloomberg şi Reuters.
Conform datelor publicate vineri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut cu 1% în octombrie comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un recul de 2%), în timp ce analiştii estimau un avans de 1%. Declinul vine în urma scăderii cu 8,9% a producţiei de energie şi cu 1,9% a producţiei în sectorul auto, a precizat Destatis.
„Datele arată că încă ne confruntăm cu o scădere a activităţii în industrie", se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei de la Berlin.
Un indicator mai puţin volatil arată că în perioada august - octombrie 2024 producţia industrială a scăzut cu 0,4% faţă de precedentele trei luni.
„Nu se întrevede un final al problemelor din industria germană. Este un start extrem de slab al trimestrului patru, sporind riscul recesiunii în perioada iernii", a apreciat Carsten Brzeski de la ING.
Datele de vineri contrastează cu cele publicate săptămâna aceasta, care arată un declin sub aşteptări al comenzilor industriale în octombrie şi chiar o uşoară creştere dacă nu se ţine cont de comenzile mari.
Declinul din industrie afectează evoluţia economiei germane, care s-a putea contracta pentru al doilea an consecutiv.
Şi preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a avertizat că PIB-ul Germaniei ar putea scădea şi în 2025 dacă preşedintele ales al SUA, Donald Trump, implementează taxe vamale suplimentare la importurile din China şi alte ţări.
Analiştii avertizează că industria Germaniei va avea dificultăţi să-şi revină, pe fondul slăbiciunii cererii globale, al dificultăţilor structurale de pe plan intern şi incertitudinilor politice din ţară şi de peste hotare.
Anul trecut, Germania a avut cea mai slabă performanţă în rândul economiilor din G7. De asemenea, Germania are cea mai mare pondere a exporturilor în PIB, în G7, şi este puternic dependentă de comenzile externe, a explicat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank.
Editor : A.R.