Ce gest provocator a făcut Ratko Mladici când a intrat în sala de audieri de la Haga
Data actualizării: Data publicării:
Fostul comandant al sârbilor bosniaci din Republica Srpska Ratko Mladici a fost găsit vinovat miercuri de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional de la Haga pentru fosta Iugoslavie, care l-a condamnat la închisoare pe viaţă.
În timp ce intra în sala de audieri, înainte de începerea sedinței de judecată, Mladici a afișat un zâmbet larg și a făcut gestul OK cu degetul în sus în fața camerelor de luat vederi, stârnind furia rudelor victimelor războiului din Bosnia.
Mladici a fost evacuat mai târziu din sala de audieri a TPI, la Haga, după ce s-a ridicat şi a ţipat, enervat, la judecători.
Judecătorul TPI Alphons Orie a ordonat ca Ratko Mladic să fie evacuat, după ce a refuzat să dea curs cererii apărării de a întrerupe audierea din cauza tensiunii arteriale ridicate a acuzatului.
„Ei mint, minţiţi. Nu mă simt bine”, a strigat el.
Afectat de trei accidente vasculare cerebrale, cel supranumit „măcelarul din Bosnia, este, la vârsta de 74 de ani, ultimul acuzat important de TPI, înfiinţat în 1993 cu scopul de a judeca persoane suspectate de comiterea unor crime de război în timpul conflictelor din Balcani.
Mladici a mai fost găsit vinovat de terorizarea populației din Sarajevo și luare de ostatici din rândul trupelor ONU de menținere a păcii.
La auzul verdictului, victime ale războiului din Bosnia prezente în sală au început să aplaude, scrie Balkan Insight. Hajra Catici, de la Asociația „Mamele din Srebrenița”, a spus că această condamnare este una mai mult „simbolică”, dar este „bine că va rămâne pe viață la închisoare”.
După proces, fiul lui Mladici, Darko, a acuzat Tribunalul de la Haga de atitudine „părtinitoare”.
Ratko Mladici, fostul comandat al Armatei Republicii Srpska, între 1992 și 1995, a fost arestat pe 26 mai 2011, după o fugă de 14 ani de justiția internațională.
Mladici a fost găsit de coordonarea masacrului de la Srebrenița, când peste 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși cu sânge rece de forțele militare ale Republicii Srpska.
La un moment dat, Ratko Mladici a fost cel mai căutat om din Europa, iar de epopeea acestei „vânători” justițiare se leagă numele fostei șefe a Tribunalului de la Haga, Carla Del Ponte.
Masacrul de la Srebrenița a fost considerat cea mai mare atrocitate petrecută pe continentul european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Peste 300 de martori au fost audiați pe durata întregului proces și aproape 10.000 de dovezi au fost analizate.