Liderul separatist al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a denunţat joi vizita anunţată a prim-ministrului kosovar Albin Kurti la Sarajevo, pentru a asista la o conferinţă, calificând-o drept „provocare” şi „insultă” la adresa sârbilor.
Aceasta este prima vizită a lui Kurti în Bosnia în calitate de şef al guvernului kosovar. Cu toate acestea, nicio întrevedere oficială cu lideri bosniaci nu a fost anunţată deocamdată, notează Agerpres.
Bosnia nu recunoaşte independenţa Kosovo din cauza opoziţiei sârbilor din Bosnia. Vizita lui Albin Kurti la Sarajevo este „o provocare deschisă şi o insultă pentru toţi sârbii”, a denunţat Dodik într-un mesaj postat pe reţeaua socială X.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Cineva se grăbeşte să creeze haos în Bosnia-Herţegovina”, a adăugat preşedintele entităţii sârbe din Bosnia, Republika Srpska.
Kurti, care a sosit la Sarajevo joi, urmează să asiste vineri la o conferinţă asupra „situaţiei şi relaţiilor din regiune (Balcanii) şi perspectivelor de pace şi stabilitate în această parte a lumii”, potrivit lui Adil Kulenovic, preşedintele asociaţiei "Cercul 99", care organizează această conferinţă, citat de agenţia oficială Fena.
Această deplasare a lui Kurti la Sarajevo intervine într-un moment în care tensiunile au escaladat din nou între Kosovo şi Serbia, după recenta explozie care a avariat un canal de apă crucial în teritoriul kosovar.
Guvernul din Kosovo a acuzat Belgradul că „a orchestrat” acest atac pe care l-a calificat drept „terorist”, ceea ce Belgradul neagă.
Vizita lui Kurti „nu este nicidecum un gest de bunăvoinţă, nici o contribuţie la stabilitate”, a afirmat Milorad Dodik. „Obiectivul” său este de „a umili Republika Srpska (...) şi noi nu vom accepta asta”, a adăugat acest lider apropiat Kremlinului, fără a preciza natura unei eventuale acţiuni.
Recunoaşterea independenţei unei ţări este o decizie care trebuie luată în unanimitate de reprezentanţii celor trei popoare ale Bosniei: sârbii, bosniacii şi croaţii. În condiţiile în care sârbii bosniaci sunt împotriva recunoaşterii Kosovo, urmând politica Belgradului, Bosnia nu a recunoscut independenţa proclamată în 2008 de Kosovo.
Cu toate acestea, Kurti a anunţat în octombrie, la un summit în Berlin, că Republica Kosovo va permite cetăţenilor bosniaci să intre pe teritoriul său începând de la 1 ianuarie doar cu cartea de identitate, în condiţiile în care în prezent este necesară o viză. Dodik refuză orice reprocitate pentru cetăţenii Kosovo care vor să meargă în Bosnia.
Editor : M.I.