Armata israeliană anunţă că a aprobat „planuri operaţionale” în vederea unei ofensive în Liban

Data publicării:
militari israelieni pe un tanc
Foto: Profimedia

Armata israeliană anunţă marţi seara că a aprobat planurile unei ofensive în Liban, în contextul unei intensificări a confruntărilor armate transfrontaliere cu miliţia mişcării islamiste libaneze Hezbollah, relatează AFP, citată de News.ro.

În cadrul unei „reevaluări a situaţiei” efectuate marţi în prezenţa generalului de divizie Ori Gordin, comandantul Regiunii Militare de Nord, şi a comandantului Direcţiei de Operaţiuni, generalul de divizie Oded Basiuk, „planuri operaţionale ale unei ofensive în Liban au fost aprobate şi validate”, anunţă într-un scurt comunicat armata israeliană.

Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu

Conflictul larvar și rivalitatea au fost aproape mereu o caracteristică a relațiilor dintre Israel și vecinul său nordic, Libanul, mai ales de când gruparea pro-iraniană Hezbollah a devenit tot mai influentă la Beirut. De la declanșarea războiului Israel-Hamas în Gaza, de la începutul anului trecut, însă, situația pare că escaladează cu fiecare zi care trece și se îndreaptă tot mai rapid spre o concluzie înfiorătoare pentru o regiune deja consumată de ani de zile de conflicte armate, războaie civile și insurgențe ale fundamentaliștilor.

Israelul și Hezbollah, gruparea libaneză care funcționează ca un interpus al Iranului în regiune, au tot escaladat atacurile peste graniță în ultima perioadă, după luni întregi de lupte de intensitate redusă, scrie CNN.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri