Patru din primele cinci poziții din topul statelor cu cele mai multe execuții în 2020 sunt ocupate de țări din Orientul Mijlociu, informează BBC, care citează un raport Amnesty International.
Iran, Egipt, Irak și Arabia Saudită au dus la îndeplinire 88% din cele 483 de execuții raportate anul trecut la nivel mondial.
Organizația umanitară le acuză că au dat dovadă de "o insistență crudă și nemiloasă", când majoritatea țărilor se concentrau pe salvarea vieților oamenilor de coronavirus.
Numărul execuțiilor din 2020 a fost cel mai mic din ultimul deceniu, însă clasamentul nu include anumite țări suspectate că administrează pedeapsa capitală, dar nu raportează datele.
China ar executa mii de oameni în fiecare an, însă datele privind pedeapsa capitală sunt considerate secret de stat. Totodată, secretomania din Coreea de Nord și Vietnam înseamnă că datele provenite din aceste țări nu pot fi confirmate.
Cele 483 de execuții din 2020 au avut loc în 18 țări și reprezintă o scădere de 26% față de anul anterior (657 execuții în 2019), dar și de 70% față de anul-record 2015, când au avut loc 1.634 de execuții, anunță Amnesty International în raportul său anual privind pedeapsa capitală.
În Orientul Mijlociu au avut loc 425 din cele 483 de execuții, însă acest număr a fost în scădere față de 2019, când au avut loc 579 de execuții. Scăderea se datorează reducerea numărului execuțiilor cu 85% în Arabia Saudită (27), dar și cu 50% în Irak (45).
Cu toate acestea, reducerile din Arabia Saudită și Irak au fost compensate de o creștere de 300% în Egipt, țară care a executat 107 oameni în 2020 și ocupă locul trei în clasamentul Amnesty International.
Locul 5 în clasament este ocupat de SUA (sub 20 de execuții). Urmează Somalia, Yemen, India, Oman, Botswana, Sudanul de Sud, Sudan, Bangladesh, Qatar și Taiwan.
Iran a executat cel puțin 246 de oameni în 2020 și Amnesty International acuză statul că a folosit pedeapsa capitală ca "armă de represiune politică" împotriva disidenților, manifestanților și minorităților. Totodată, Iran a executat trei persoane care aveau sub 18 ani la momentul comiterii faptelor, încălcând dreptul umanitar internațional.
Amnesty a acuzat și Qatar "că a făcut un mare pas înapoi", după ce recurs la pedeapsa capitală pentru prima dată în 20 de ani. În SUA, administrația Trump a reluat execuțiile federale după o pauză de 17 ani. India, Oman, Qatar și Taiwan au reluat și ele execuțiile.
"În timp ce lumea căuta modalități de a proteja viețile oamenilor de COVID-19, mai multe guverne au dat dovadă de o hotărâre clară de a recurge la pedeapsa cu moartea și a executa oameni cu orice preț", a declarat Agnès Callamard, secretarul general Amnesty International.
Editor : V.M.