Institutul pentru Studiul Războiului: Comandanții ruși încurajează „în mod explicit” execuțiile prizonierilor de război ucraineni

Data actualizării: Data publicării:
Operator dronă
9 operatori de dronă ucraineni au fost executați de armata rusă. Foto: Profimedia

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) indică o creștere a execuțiilor prizonierilor de război ucraineni, care sunt tolerate și chiar încurajate de comandanții ruși, scrie Ukrainska Pravda.

Forțele ruse au executat recent nouă prizonieri de război ucraineni în regiunea Kursk, în contextul unei escaladări mai ample a acestor execuții de către forțele ruse în întregul teatru de operațiuni.

Execuția

Proiectul analitic ucrainean DeepState Map a raportat la 13 octombrie că forțele ruse au executat acești nouă prizonieri de război ucraineni în apropierea satului Zeleni Șliah, regiunea Kursk, la 10 octombrie.

Operatorii dronelor ucrainene au întâlnit în mod neașteptat forțe ruse într-o zonă pe care o credeau sigură, departe de sub focul inamicului. Confruntați cu muniție limitată, operatorii dronelor au fost forțați să se predea, după care forțele ruse i-au luat ca prizonieri de război.

Dovezile de după execuție sugerează că forțele ruse au dezarmat, aliniat, dezbrăcat și împușcat prizonierii de război ucraineni, indicând o execuție premeditată.

La 13 octombrie, Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a condamnat execuțiile ca fiind o încălcare gravă a Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Lubinets a anunțat, de asemenea, că a trimis scrisori referitoare la acest caz Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR).

În aceeași zi, Parchetul ucrainean a anunțat, de asemenea, că a demarat o anchetă privind rapoartele de execuție.

ISW: abuzurile sunt aprobate în mod explicit

„ISW a observat recent o creștere a numărului de forțe ruse care execută prizonieri de război ucraineni pe întreg teatrul de operații, iar comandanții ruși probabil tolerează, încurajează sau dau ordine în mod direct pentru executarea prizonierilor de război ucraineni.”, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

„ISW continuă să urmărească imagini și rapoarte cu militari ruși care execută prizonieri de război ucraineni și a observat o tendință mai largă de abuzuri ale Rusiei împotriva prizonierilor de război ucraineni în diferite sectoare ale frontului, care par să fie permise, dacă nu aprobate în mod explicit, de comandanți ruși individuali.”

Bloggerii ruși au sărbătorit execuțiile

Bloggerii militari ruși (milbloggers) au lăudat în mare măsură execuția prizonierilor de război ucraineni, reafirmând norma de justificare și celebrare a crimelor de război în cadrul comunității ultranaționaliste ruse mai largi.

„Mulți milbloggeri ruși nu numai că au justificat, dar au și sărbătorit execuția de către ruși a prizonierilor de război din regiunea Kursk, afirmând că execuțiile au fost meritate sau că astfel de execuții sunt un aspect obișnuit al războiului”, explică ISW.

Aceștia au glorificat în mod frecvent atrocitățile și brutalitatea Rusiei în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă, o tendință care favorizează probabil executarea sistematică a prizonierilor de război ucraineni.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia aruncă în lupta din Ucraina o armă sovietică din anii '40, stârnind bănuieli despre prezența...
Digi FM
MrBeast, 27 de milioane de vizualizări în 16 ore, la un clip filmat în Salina Turda. A stat 7 zile în...
Pro FM
Anca Țurcașiu, despre iubitul care o face să radieze: "Suntem prieteni de 20 de ani, n-am crezut că vom fi...
Film Now
Apropiații își fac griji pentru Hugh Jackman: „S-a cam pierdut în tot acest proces”. Una dintre marile temeri...
Adevarul
Omenirea atinge limita superioară a speranței de viață, conform unui nou studiu. Cel mai bătrân om are 116 ani
Newsweek
Pensie cu 1.300 lei mai mare la recalculare. De ce Casa de Pensii nu îi dă banii? NU e singurul caz!
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori în vestiarul din Larnaca, după meciul cu Cipru: "Vă mulțumim pentru ospitalitate"...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
John Travolta era obsedat de „faimă” și nu-și învăța replicile. Dezvăluirile neașteptate ale regizorului...
UTV
Randi a fost prins drogat la volan. Artistul a refuzat testarea, dar analizele INML au confirmat consumul de...