La începutul acestei luni aproximativ 30 de adolescenți ar fi fost executați în Coreea de Nord pentru că au urmărit drame (seriale) sud-coreene, indică mai multe surse.
Persoanele decedate, care erau toate elevi de gimnaziu, ar fi consumat conținutul interzis accesând stick-uri de memorie trimise prin baloane de grupuri de transfugi nord-coreeni din Seul.
Conform unor informații care nu au fost confirmate, elevii au fost împușcați în public. Regimul lui Kim Jong Un nu a recunoscut și nu face aproape niciodată publice astfel de imagini, din motive lesne de înțeles.
Deși rapoartele privind uciderea celor 30 de copii nu au fost verificate independent, directorul executiv al Comitetului pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord, a declarat pentru Business Insider: „În circumstanțele create de intensificarea represiunii asupra informațiilor din lumea exterioară, desfășurată inițial sub pretextul COVID, aceste rapoarte sunt cu siguranță plauzibile”, scrie Uniland.
Pedepse aspre – închisoare grea sau pedeapsa capitală
Execuțiile subliniază pedepsele aspre prevăzute de Legea privind respingerea ideologiei și culturii reacționare a Pyongyangului, o lege din 2020 care pedepsește posesia, consumul sau distribuirea de media sud-coreene - inclusiv filme, videoclipuri, cântece, cărți, fotografii și desene - cu ani de muncă sau moarte.
La începutul acestui an, o filmare rară cu doi băieți în vârstă de 16 ani condamnați la 12 ani de muncă silnică pentru că au urmărit drame sud-coreene a făcut înconjurul presei internaționale.
În ciuda legilor draconice ale țării, există o rezistență continuă din partea tinerei generații - cunoscută sub numele de „generația jangmadang” - care, se pare, continuă să caute și să se implice în conținutul interzis, demonstrând o sfidare persistentă față de controlul opresiv al regimului. Poveștile lor, prin intermediul a opt transfugi, au fost evidențiate într-un documentar din 2017, scrie Yahoo News Canada.