Antonela Mateescu a luat, împreună cu soţul, patru credite în 2007, de la BCR, cu o dobândă fixă, care mai apoi devenea variabilă. În contract, însă, banca nu explica modul de calcul al dobânzii.
„Am fost asigurată la momentul contractării creditului că acea dobândă de referinţă este, practic, asimilată Euribor”, a spus clienta băncii.
La acel moment, asta însemna o dobândă de aproximativ 5 la sută, cu tot cu marja bancii. În realitate, banca şi-a făcut alte calcule.
„Deja, în al doilea an, dobânda crescuse dublu, fapt nenotificat de către bancă, ne-am trezit la ghişeu cu această majorare”, a precizat Antonela Mateescu.
Dacă în 2007 femeia plătea 1.100 de euro rate, un an mai târziu, acestea ajungeau la 2.000 de euro. Banca aplicase propria modalitate de calcul, care făcea ca dobânda să sară la 10%. Judecătorii au decis că este vorba despre un abuz. Au obligat banca să încaseze doar dobânda de 1,5 la sută plus Euribor, un indice care acum este aproape de zero. În condiţiile în care majoritatea dobânzilor sunt acum de peste 5 procente, bancherii sunt indignaţi.
„Este inacceptabilă impunerea unor dobânzi la credite mai mici decât dobânzile pe care banca le plăteşte la depozite, plus celelalte costuri de finanţare", a transmis BCR.
În faţa acestor cazuri considerate abuzuri, tot mai mulţi români care au rate împovărătoare de plătit dau băncile în judecată.
„Dacă vorbim de 2014, avem în jur de 3.100 de procese pentru cele cinci bănci principale care au probleme pe clauze abuzive”, a spus avocatul Marius Coltuc.
Printre băncile care au fost date în judecată se numără Volksbank, BCR, Raiffeisen, OTP şi Piraeus.