Vasile Bercea a luat acum șapte ani de la bancă 37.000 de euro. Avea de plătit lunar 300 de euro. Dacă la început putea să-şi achite dările fără probleme, lucrurile s-au schimbat când euro a crescut.
„Depăşea salariul meu. practic nu mă mai descurcam deloc”, spune Vasile Bercea.
Aşa că a apelat la un mediator care să-l ajute să plătească mai puţini bani la bancă. A obţinut o reducere a ratei de 100 de euro, însă doar pe o perioadă limitată de timp. A împins datoria pentru anii următori.
„Banca a fost cea care a luat decizia ca rata să fie diminuată pe o perioadă de un an. Nu s-a realizat o scutire, ci doar o amânare”, spune Ana Cristina Margu, mediator.
Există, însă, şi români mai norocoşi. Tudoriță Chrică e a obţinut, în urma medierii o reducere a ratei de la 1.700 de lei la mai puţin 1.300 de lei.
„Au fost mai mult oferte în perioada aia, două-trei oferte. Una am refuzat-o, după aia încă una, convertirea în lei care era foarte gravă, şi până la urmă am acceptat diminuarea dobânzii de la 8 virgulă nu ştiu cât la 4%”, spune Tudoriță Chirică.
Noua dobândă se aplică pentru toţi cei 11 ani rămaşi de achitat din credit.
Medierea este mai ieftină şi durează mai puţin decât un proces, spun specialiştii.
„Medierile în domeniul acesta s-au axat pe renegocierea unor dobânzi la credite sau pe acele clauze abuzive. Şi trebuie să recunoaştem că acest lucru se datorează instanţelor care au declarat acele clauze abuzive”, spune Mugur Mitroi, președintele Consiliului de Mediere.
„Procentul rezolvării litigiilor pe calea medierii sau consensului MUSCA ar fi undeva până la 6%. Negocierile puternice au fost duse pentru împrumutaţii care aveau credite colosale: credite de peste 300.000, 500.000, un milion de franci, un milion de euro”, spune avocatul Adrian Cuculiș.
În instanţe sunt 120.000 de procese deschise de români împotriva instituţiilor financiare, spun avocaţii.