Amânări pentru legea care ajută datornicii

Data publicării:
victorii darea in plata THINKSTOCK

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este transpusă o directivă europeană privind creditele imobiliare nu are nici acum toate avizele necesare cu toate că ar fi trebuit să intre în vigoare pe 21 martie. Deşi România riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană pentru întârziere, cele cinci ministere care ar trebui să aprobe textul de act normativ nu s-au grăbit să-şi dea avizul pe varianta iniţiată de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor.

Paul Anghel, director general în cadrul ANPC: „E pe circuit de avizare, în momentul asta, după ce se vor lua toate avizele, va intra fie ca OUG, fie va fi trimis către Parlament.”

Potrivit proiectului ANPC, bancherii vor fi obligaţi să găsească variante pentru reducerea ratelor celor care care nu-şi mai pot achita datoriile, pentru ca executarea silită să fie ultima soluţie. Textul prevede şi măsuri prin care băncilor li se interzice să crească povara datoriei prin comisioane şi dobânzi suplimentare, dar şi să vândă credite cu ratele plătite la zi.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Banca Naţională, în calitate de expert pe o anumită componentă a acestei legislaţii, şi-a dat avizul, un aviz favorabil, aşa că procedura în sine ţine acum de ANPC şi de Guvern să continue procesul de consultare cu alte ministere implicate în avizarea acestui proiect.”

Anterior avizării proiectului, BNR a trimis Guvernului obiecţii la o serie de măsuri cuprinse în textul iniţial de lege, lansat în dezbatere în luna martie. Banca centrală a criticat, printre altele, măsura de interzicere a creşterii marjei de dobândă şi a comisioanelor, dar şi eliminarea comisionului de rambursare anticipată la împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceasta din urmă este o prevedere care există în legislaţia naţională încă din anul 2010. Textul de lege pare să fie modificat fără ca tocmai cei vizaţi - clienţii băncilor - să fie consultaţi.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare: „Nu avem niciun fel de informaţii legate de stadiul în care se află proiectul de lege. Există o opoziţie a sistemului bancar şi probabil chiar şi a Băncii Naţionale de a transpune directiva într-o formă care să fie avantajoasă consumatorilor.”

Directiva europeană care trebuie să fie transpusă şi în legislaţia naţională obligă bancherii să informeze clienţii mai bine şi să-i atenţioneze în scris de riscuri. Noile reguli se vor aplica doar contractelor ipotecare încheiate după aprobarea textului de lege, nu şi împrumuturilor vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani