Amânări pentru legea care ajută datornicii

Data publicării:
victorii darea in plata THINKSTOCK

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este transpusă o directivă europeană privind creditele imobiliare nu are nici acum toate avizele necesare cu toate că ar fi trebuit să intre în vigoare pe 21 martie. Deşi România riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană pentru întârziere, cele cinci ministere care ar trebui să aprobe textul de act normativ nu s-au grăbit să-şi dea avizul pe varianta iniţiată de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor.

Paul Anghel, director general în cadrul ANPC: „E pe circuit de avizare, în momentul asta, după ce se vor lua toate avizele, va intra fie ca OUG, fie va fi trimis către Parlament.”

Potrivit proiectului ANPC, bancherii vor fi obligaţi să găsească variante pentru reducerea ratelor celor care care nu-şi mai pot achita datoriile, pentru ca executarea silită să fie ultima soluţie. Textul prevede şi măsuri prin care băncilor li se interzice să crească povara datoriei prin comisioane şi dobânzi suplimentare, dar şi să vândă credite cu ratele plătite la zi.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Banca Naţională, în calitate de expert pe o anumită componentă a acestei legislaţii, şi-a dat avizul, un aviz favorabil, aşa că procedura în sine ţine acum de ANPC şi de Guvern să continue procesul de consultare cu alte ministere implicate în avizarea acestui proiect.”

Anterior avizării proiectului, BNR a trimis Guvernului obiecţii la o serie de măsuri cuprinse în textul iniţial de lege, lansat în dezbatere în luna martie. Banca centrală a criticat, printre altele, măsura de interzicere a creşterii marjei de dobândă şi a comisioanelor, dar şi eliminarea comisionului de rambursare anticipată la împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceasta din urmă este o prevedere care există în legislaţia naţională încă din anul 2010. Textul de lege pare să fie modificat fără ca tocmai cei vizaţi - clienţii băncilor - să fie consultaţi.

Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare: „Nu avem niciun fel de informaţii legate de stadiul în care se află proiectul de lege. Există o opoziţie a sistemului bancar şi probabil chiar şi a Băncii Naţionale de a transpune directiva într-o formă care să fie avantajoasă consumatorilor.”

Directiva europeană care trebuie să fie transpusă şi în legislaţia naţională obligă bancherii să informeze clienţii mai bine şi să-i atenţioneze în scris de riscuri. Noile reguli se vor aplica doar contractelor ipotecare încheiate după aprobarea textului de lege, nu şi împrumuturilor vechi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...