O dată la 4 minute o aeronavă decolează sau aterizează la aeroportul Otopeni, cea mai mare poartă aeriană din ţară. Şi suntem abia la începutul perioadei de vârf din an. Vara, companiile aeriene profită de dorul de ducă al românilor şi introduc noi zboruri. De luna viitoare, de exemplu, se va zbura din nou peste Ocean, spre Canada. Şi nu este singura destinaţie nouă.
Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Pe 8 iunie pe tabela din spatele meu va apărea prima destinaţie intercontinenantală după o pauză de 10 ani. Cursa va fi operată de cei de la Air Canada, care vor introduce şi un zbor direct către Toronto.
Românii nu mai au nevoie de vize pentru Canada din decembrie anul trecut. Ca să ajungă însă până Canada, românii vor plăti de la 600 de dolari în sus pentru o călătorie dus-întors.
Tot de luna viitoare, o nouă companie low-cost va începe operarea de zboruri din Bucureşti către Genova si Verona şi din Iaşi către Verona şi Torino. Cine visează la plajele însorite ale Spaniei va avea de la jumătatea lunii viitoare avion direct către Palma de Mallorca.
Din iulie, de pe aeroportul Otopeni se va decola şi către Kutaisi, în Georgia.
Românii şi-ar dori, însă, legături directe şi cu alte destinaţii.
„India, Thailanda, Malaezia, Egipt - cam astea m-ar interesa. Eu zbor spre Singapore şi spoi spre Kuala Lumpur. Cam 20 de ore”, spune un pasager.
Şefii aeroportului speră ca reparaţiile la piste să se termine cât mai repede, astfel încât în lunile cu traficul cel mai intens, iulie şi august, să poată fi folosite fără probleme ambele. Deocamdată se lucrează la pista 1, care este închisă noaptea. De la 1 iunie va intra în reparaţii şi cealaltă pistă a aeroportului.
„Această pistă este folosită pe 65 la sută din lungime. Ei bine, şi ceilalţi 35% din lungime vor deveni operaţionali undeva pe 20 iunie, pentru că şi acel tronson va fi decopertat şi asfaltat tot cu asfalt de 6 centimetri”, spunea Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al CNAB, în aprilie.
Companiile aeriene curtează România, iar asta ar trebui să le aducă românilor tot mai multe destinaţii la preţuri mici. Nu se întâmplă mereu aşa, se plâng oamenii.
- De multe ori şi de două ori pe an fac ruta Bucureşti-Zaragoza, spune un călător.
- Şi cam în aceeaşi perioadă zburaţi?
- Da, în aceeași perioadă. M-a surprins. Şi anul ăsta, şi anul trecut mai scump. De obicei mai mult de 75-80 de dădeam cu bagaj cu tot.
- Lei sau euro?
- Euro, că eu îl iau în euro. Acum am dat 160 dus, 160 întors.
Şi nemulţumirile nu se opresc la preţuri.
„La al doilea zbor s-a rupt un pic. Acuma a venit, ia uitaţi, fără mânere, fără roţi. Când vin, trebuie să schimb geamantanul din nou. Eu la două zboruri trebuie să schimb geamantanul”, se plânge un pasager.
Anul trecut peste 12 milioane de pasageri au trecut prin aeroporturile Otopeni şi Băneasa, iar autorităţile se aşteaptă ca anul acesta numărul acestora să sară de 14 milioane.