STUDIU: România cere bogaţilor cele mai mici taxe la cumpărarea proprietăţilor scumpe

Data publicării:
5301f6ea95f9cf9519000004

Studiul ia în calcul taxa medie pe care trebuie să o plătească un cumpărător la cumpărarea unui bun imobiliar în valoare de 1 milion de dolari, potrivit News.ro.

În România, taxa medie pe care trebuie s-o plătească cumpărătorul unui imobil de un milion de dolari este de 0,15%, sau 1.500 de dolari, cel mai mic nivel din Uniunea Europeană.

După România, dintre statele membre ale UE, în clasamentul întocmit de UHY se află Irlanda, la mare distanţă, cu taxe de 10.000 de dolari, Italia, cu 16.713 dolari, şi Olanda, cu 20.000 dolari.

”Cifra de 0,15% este cu mult mai mică decât la nivel mondial, unde media este de 3,3%, sau 33.038 dolari, pentru proprietăţi în valoare de un milion de dolari”, se arată în studiu.

Până şi în SUA, aflată mult sub media europeană cu un nivel de 0,6%, are o taxă de patru ori mai mare decât România.

Pe plan mondial, singurele state cu un nivel mai mic decât în România, prezente în clasament, sunt Rusia şi Noua Zeelandă, cu 0%.

Potrivit specialiştilor UHY, prin menţinerea impozitelor la limita inferioară, guvernele pot încuraja mobilitatea celor aflaţi în top managementul marilpor companii şi investiţiile cetăţenilor străini cu un puternic potenţial financiar, dar riscă să piardă o importantă sursă de venit.

Oraşele cu impozite mici sunt atractive pentru investitorii străini cu un mare potenţial financiar, iar dacă impozitele sunt prea mari, ele pot face pieţele respective mai puţin interesante.

”Parisul sau Berlinul pot pierde în favoarea altor capitale, precum Bucureştiul, unde impozitele la achiziţii sunt considerate mai rezonabile. Investitorii înstăriţi de peste hotare contribuie şi în multe alte feluri la economia locală, cheltuind în voie pe durata petrecută la proprietate, precum şi plătind costurile de întreţinere, de exemplu prin renovări extinse sau prin angajarea de personal”, se arată în raport.

Care sunt țările ce impozitează cel mai mult proprietățile persoanelor avute

Principalele economii ale Europei - Franţa, Germania şi Spania - percep printre cele mai ridicate impozite la achiziţia de proprietăţi imobiliare din lume. Astfel, Spania are o taxă medie de 8%, Franţa 5,1%, iar Germania 5%.

Dintre ţările analizate, Belgia impune cel mai mare impozit imobiliar pentru proprietăţile de peste un milion de dolari, acesta ridicându-se la 11,3%, o taxă de 113.131 dolari.

“Impozitele mari la achiziţia de bunuri imobiliare pot fi împovărătoare pentru cumpărătorii naţionali, care pot să nu fie foarte înstăriţi, dată fiind creşterea preţului locuinţelor în anumite zone în ultimii zece-douăzeci de ani”, susţine un partner în cadrul UHY Audit, Camelia Dobre.

Specialiştii UHY susţin că, în timp ce economiile membre G7 percep în medie 3%, aproape 30.000 de dolari, în statele emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China – n.r.) impozitele sunt cu aproximativ o treime mai mici, la doar 2,3%, aproape 23.000 de dolari.

Experţii fiscali ai UHY au analizat impozitele plătite de persoanele fizice la achiziţia unei locuinţe de un milion dolari în 26 de ţări din reţeaua sa internaţională, printre care toate statele G7 şi principalele economii în curs de dezvoltare.

În primul semestru din acest an, pe piaţa imobiliară din România  s-au înregistrat 456.070 de tranzacţii imobiliare, cu peste 40.000, sau 9%, mai multe faţă de prima jumătate a anului trecut, potrivit ultimelor date publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gabriel Cotabiță, greu încercat de moarte! Prin ce a trecut artistul și ce ascundeau aparițiile sale...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”