„Dezertorii nu sunt trădători iar dezertarea nu este o crimă”. Franța devine prima țară din Uniunea Europeană ce acceptă foști soldați ruși, chiar și fără pașaport, care se opun războiului din Ucraina și caută refugiu. „A nu participa la un război de agresiune este decizia rezonabilă a unei persoane bine educate”, relatează DW.
În contextul conflictului din Ucraina, un grup de șase foști soldați ruși a reușit să ajungă în Franța, după ce a fugit inițial în Kazakhstan. Ei susțin că nu pot fi considerați trădători, ci oameni care caută o cale de a scăpa dintr-un război pe care nu îl susțin.
Alexander, unul dintre cei șase foști soldați ruși, povestește că abia după ce a trecut granița cu Ucraina a realizat că ceea ce trebuia să fie „un exercițiu militar”, era de fapt războiul.
„Nu a existat niciun ordin de a ataca Ucraina, nici instrucțiuni. Pur și simplu am trecut granița în Ucraina și abia atunci ne-am dat seama ce se întâmplă. Eram șocat și nu înțelegeam ce căutăm în Ucraina", povestește el.
Alexander susține că n-a vrut să ia parte la operațiune, dar știa că nici nu are cum să dezerteze.
„Fie mă împușcau camarazii mei, fie eram arestat la graniță. Aveam nevoie de o cale legală pentru a mă întoarce înapoi în Rusia", spune el.
După sosirea în Rusia, Alexander a cerut imediat să iasă din armată. În septembrie 2022 s-a anunțat mobilizarea.
„Atunci am știut că ori ajung în închisoare, ori pe front, ori trebuie să fug din Rusia", povestește el.
Franța devine primul stat european care permite accesul militarilor ruși care se opun războiului din Ucraina, chiar și fără documente de călătorie. Dezertorii sunt verificați în prealabil în Kazahstan.
„Înțeleg îngrijorările țărilor occidentale, reținerile de a le elibera documente de călătorie dezertorilor, fiindcă printre aceștia ar putea fi și agenți ai serviciului secret rus FSB sau criminali de război", spune Alexander. Prin urmare, evadarea și călătoria mai departe a acestor bărbați sunt atent monitorizate.
Cei șase dezertori, refugiați la Paris, au fugit din Rusia în 2022 și 2023, ajungând inițial în Kazahstan și ulterior în Franța.
Conform asociației germane „Pro Asyl”, de la începutul războiului, în februarie 2022, până în septembrie 2023 cel puțin 250.000 de ruși apți de armată au părăsit Rusia și au căutat refugiu în alte țări, în special în Kazahstan, Georgia, Armenia, Turcia, Serbia și Israel. Deportările în Rusia din Armenia și Kazahstan sunt, între timp, de notorietate.
Puțini militari ruși se refugiază în țările din spațiul Shengen, în lipsa unor căi de acces și în prezența unor politici restrictive de acordare a vizelor, menționează sursa citată.
Editor : Ș.A.